Advarer foreldre

- Vær oppmerksom på hvem barnet ditt kommer i kontakt med på salgssider.

ADVARER: På Facebook advarer politiet nå foreldre mot en ny type svindel. Foto: Ali Zare / NTB
ADVARER: På Facebook advarer politiet nå foreldre mot en ny type svindel. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å handle brukt har eksplodert den siste tiden. En fersk bruktmarkedsundersøkelse fra Finn viser at rekordmange kjøper brukte klær.

- Dette er gode nyheter for miljøet og det viser at folk er mer bevisst på å tenke brukt før nytt, sier direktør og bruktekspert på FINN torget Kathrine Opshaug Bakke i en pressemelding.

DinSide skrev nylig at særlig flere unge kjøper mer brukte klær enn før.

Advarer mot ny svindeltrend

Nå går imidlertid politiet ut med en advarsel om en ny type svindel relatert til nettopp brukthandel:

- Det vi ser nå er tilfeller hvor barn låner kontoene til foreldrene for å selge ting. Deretter ber svindleren om at gjenstanden sendes via Helthjem og at selgeren skal følge en lenke og logge inn med BankID, skriver politiets nettpatrulje i Øst politidistrikt på sin Facebook-side.

Ifølge politiet gjøres dette av foreldre som ikke følger med og sjekker hvem kjøperen er.

- På den måten får svindleren kontroll på pengene på kontoen. Ikke la dette være deg, advarer politiet.

Nettpatruljen ber foreldre være oppmerksomme på hvem barnet deres kommer i kontakt med på salgssider, og at man aldri følger lenker og oppgir BankID i situasjoner som dette.

- Vær også skeptisk i tilfeller hvor kjøper prøver å bruke en tredjepart til transport av tingene du selger.

ID-SJEKKEN: Er du usikker på hvordan du skal gå fram for å utføre ID-sjekken? Da kan du ta en titt på denne videoen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Brudd på annonsereglene

Pressekontakt og kommunikasjonsrådgiver i Finn, Linda Glomlien, sier til DinSide at det er brudd på annonsereglene å bruke andres Finn-konto.

- Dette gjelder også selv om man er i samme familie, opplyser Glomlien.

FOREKOMMER: Kommunikasjonsrådgiver Linda Glomlien sier det forekommer at noen forsøker å få tak i informasjon om konto og bank-ID og at det er noe de forsøker å opplyse om så mye de kan. Foto: Finn
FOREKOMMER: Kommunikasjonsrådgiver Linda Glomlien sier det forekommer at noen forsøker å få tak i informasjon om konto og bank-ID og at det er noe de forsøker å opplyse om så mye de kan. Foto: Finn Vis mer

- Svindel kan forekomme i mange former og det at noen bruker andre sin Finn-konto ser vi en del, men det er nok ikke veldig utbredt at barn bruker foreldrenes Finn-konto og vi har ikke sett mange saker av denne typen, fortsetter hun.

Finn har for øvrig 15-års aldersgrense for bruk av markedsplassen.

Vil ikke be deg om innloggingsdetaljer

At svindlere misbruker BankID er ikke nytt. Kommunikasjonssjef Hege Steinsland sier til DinSide at de kjenner godt til svindelen som politiet advarer om gjennom sitt antisvindelmiljø.

- Ikke følg lenker der du blir bedt om å oppgi BankID om du hjelper poden med å selge og kjøpe brukt på nett. Det kan bli en dyr brukthandel! skriver de på sine Facebook-sider.

Ifølge BankID er en enkel tommelfingerregel at ingen seriøse aktører vil be deg oppgi innloggingsdetaljer gjennom telefon, SMS eller e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer