Black Friday

Advarer: Forsøker å svindle deg

Slik beskytter du deg under julehandelen.

BLACK FRIDAY-SVINDEL: Nå bør du være ekstra på vakt mot tilbud som er for gode til å være sanne. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BLACK FRIDAY-SVINDEL: Nå bør du være ekstra på vakt mot tilbud som er for gode til å være sanne. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Som halloween, er Black Friday et amerikansk fenomen som etter hvert også er blitt populært i Norge.

Black Friday faller alltid på den fjerde fredagen i november, som er dagen etter høsttakkefesten i USA, og markerer starten på julehandelen. De seinere åra har handelsstanden utvidet til både Black Week og Black Month, slik at du pepret med salgstilbud hele måneden.

Forsøker å lure til seg informasjon

Samtidig som butikkene avholder store salgskampanjer der de blant annet sender ut tilbud og rabattkoder på e-post og SMS, benytter svindlerne til anledningen til å lure intetanende ofre. NorSIS, Norsk senter for informasjonssikring, anbefaler alle å følge ekstra godt med i disse tider.

- Svindlerne er gode til å tilpasse seg trender, sesonger og situasjoner som er annerledes. Slik utnytter de vår sårbarhet. Vi vet at det rundt Black Friday og inn mot jul når folk handler ekstra mye på nett, forekommer mye svindel knyttet til netthandel. Den beste måten å bekjempe nettsvindel på er å sette folk i stand til å forstå hva som er svindel og hvordan det kan forebygges, sier faglig leder i NorSIS, Karoline Hultman Tømte, i en pressemelding.

Hun advarer om at svindlere blant annet sender ut falske hentemeldinger på e-post. Meldingene inneholder ofte betalingskrav i et forsøk for å lure mottakeren til å trykke på lenka og «betale» for å få utlevert pakka si. Det finnes det mange eksempler på.

Vær på vakt

I tillegg bør du være obs på falske nettbutikker, som DinSide har omtalt ved en rekke anledninger. Deriblant kjokkenbutikk.com.

Dette er nettsider som utgir seg for å være ekte, ofte likner de på kjente nettbutikker, og lurer deg til å gi fra deg betalingsinformasjon, men også personlige data.

En av de første tingene du bør gjøre når du kommer over noen gode tilbud på en nettbutikk du ikke har hørt om tidligere, er å søke den opp på Google for å lese eventuelle kundevurderinger. Da får du raskt svar på om den er å stole på.

denne lenka finner du sju gode råd til hvordan du kan avdekke om nettbutikken er falsk eller ei.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer