Advarer: - Går i fella

- En kanal svindlerne elsker.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

De siste åra har svindelaktiviteten bare blitt høyere, og tall fra Finanstilsynet viser at tapet for svindel med kontooverføringer og bruk av betalingskort økte fra 354 millioner kroner andre halvår i 2022 til 407 millioner kroner første halvår i 2023.

Nå melder Frende Forsikring at automatisering gjør at svindlerne kan nå ut til flere og jobbe raskere. Det trekkes fram at automatiserte svindelmetoder ofte er knyttet til hendelser i hverdagen vår.

- Rundt skattemeldingstider kan det komme en SMS som sier «logg inn med BankID her for å sjekke hva du får igjen på skatten». Rundt ferietider sendes det gjerne ut meldinger med noe slikt som «logg inn med BankID her for å bestille tid til nytt pass», sier Tina Jerstad i Tenerity i en pressemelding.

- Tusenvis av svindelvarianter

Forsikringsselskapet tror også at kunstig intelligens vil bli hyppigere brukt av svindlerne i 2024.

- ChatGPT er en slik app og den skriver perfekte tekster på to sekunder. Skrivefeilene, som ellers ville ha trigget alarmklokkene dine, er borte, sier Tron Ingebrigtsen i Frende.

Jerstad ber folk se opp for svindelforsøk på Facebook.

- Der er det tusenvis av svindelvarianter. Vi tror at direktemeldinger fra en hacket konto blir brukt mye i år også. Messenger er en kanal svindlerne elsker. Grunnen er at det er mye mer sannsynlig å få deg på kroken hvis meldingen kommer fra en du tror du kjenner, forteller hun.

Tall fra Tenerity viser at antallet saker der ofrene gir bort egen BankID har tidoblet seg på få år, og at ofrene er helt uvitende om at de gir bort tilgangen til nettbanken sin.

- Jeg forstår godt at folk går i fella. Når telefonen viser at det er politiet som ringer, så svarer du. Når banken sender en melding og sier at de vil stoppe et svindelforsøk mot deg, så blir mange glade og gjør som de sier, sier Jerstad.

- Banditter

I januar har DinSide skrevet om Spotify, Fjordkraft, Statens vegvesen, Avinor og Politiet som har informert og advart mot ulike svindelforsøk.

Tidligere denne uka advarte Åge Aleksandersen mot aktører som selger falske billetter.

- Nå er det så mange banditter som prøver å lure folk til å kjøpe falske billetter, fortalte han i en video som er lagt ut på artistens Facebook-side.