Det er ikke lenger uvanlig at nye svindelforsøk oppstår. Nylig skrev DinSide om at det er registrert en dobling i antall svindelsaker siden 2020, og allerede 1. juni i år var det registrert like mange svindelsaker som hele det året.
Nå er det «Luksusfellen»-programleder og økonom Lene Drange som har blitt utsatt.
«Jeg hater fake kontoer, og den siste tida har det kommet mange av dem», skriver Lene Drange på sin Instagram-profil.
En av de falske profilene som utgir seg for å være Drange har nesten 9000 følgere, og skal allerede ha klart å svindle til seg penger. Det gjør de ved å gi «investeringstips», mens de utgir seg for å være Lene Drange. Videre får du en lenke som fører deg inn på en kryptoplattform, hvor må du oppgi informasjon.
Drange forteller til DinSide at hun ikke har vært så tilgjengelig på sosiale medier den siste tida, men har oppdaget flere falske brukere i hennes navn. Det har skjedd før, men da har ingen blitt lurt av det. Nå er saken dessverre en annen.
- Folk har blitt svindlet av disse kontoene eller holdt på å bli svindlet, sier hun og fortsetter:
- Det de gjør, må jo funke på et vis.
Drange forteller at hun har fått meldinger fra cirka 10-15 personer som har blitt lurt av disse kontoene.

- Føler oss skikkelig lurt
Ser helt likt ut
Til DinSide forteller hun at de falske profilene har blant annet snakket med tidligere deltakere som har vært med på Luksusfellen.
- Profilene ser jo helt like ut. De legger en flid i det, og de stjeler både bilder og tekst.
Drange forteller at de har gått langt tilbake i arkivet og funnet gamle innlegg og bilder. Derfor er profilene nesten identiske til den ekte. Det eneste som skiller de er som regel en bokstav for mye.
Tekstene er stavet riktig, i tillegg til at det er riktig tegnsettinger. Dette gjør at det virker mer og mer proft. Så kommer du inn på en kryptoplattform, der må du oppgi informasjon.
- Det er veldig vanskelig å vite hva du skal gjøre.
Økonomen forteller at hun rapporterer de falske brukerne, og ber også andre rapportere.
- Det har blitt min nye hobby, sier hun litt spøkefullt.
Det er bare noen små forskjeller på profilene. Hvis du ser nøye etter, ser du at brukernavnet ikke er helt likt. Men ellers «stjeler» de hele profilen, ifølge Drange.




Svindles ved kassa: - Kynisme!
Kommer med «investeringsråd»
Det som går igjen er at de falske profilene har kommet med konkrete investeringstips. For eksempel lokker de med at man kan tjene opptil 15 000 kroner på tre dager dersom man investerer 2000 kroner.
- Det er helt forferdelig, folk tror jo på dette her.
Ting er ekstra dyrt og da er det kanskje lettere å bite på. Noen vil gjerne tro på at det er sant. I tillegg har folk gjerne litt garden nede når man slapper av og scroller på Instagram, mener økonomen.
- Jeg kommer jo aldri med helt konkrete investeringsråd om den konkrete aksjen. Jeg snakker mer rundt om det, avslutter Drange.
De falske profilene forsvinner og kommer tilbake, i tillegg kommer det flere.