BankID

Advarer: - Hvert sekund teller

Havner du i fella, må du kjappe deg.

PASS PÅ: Det er svindlere som utgir seg for å være fra BankID Foto: Ali Zare / NTB
PASS PÅ: Det er svindlere som utgir seg for å være fra BankID Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har det dukket opp en rekke ulike svindelforsøk, og nå er det BankID som advarer om svindlere som utgir seg for å være BankID i en e-post for å få tak i sensitive personopplysninger.

- Det er til enhver tid veldig mange forskjellige eksempler på phishing og smishing med variasjon i tilsynelatende ekte telefonnummer (spoofing), avsendernummer, budskap, hvilke selskaper som rammes (BankID, banker, politiet, Kredinor, osv.), forteller kommunikasjonssjef i BankID, Hege Steinsland, til DinSide.

Hun oppfordrer folk til å ikke ta meldinger og telefoner for god fisk.

- Er man i tvil om noe er ekte, så ikke klikk. Ta det rolig, du har tid til å snakke med en venn eller banken før du gjør noe som helst. Hvis du kontakter banken din om en slik melding, kan de ta ned den falske nettsida og forhindre at flere går på limpinnen. Det er en evighetsjobb, fordi svindlerne setter opp nye feller veldig raskt, men det bidrar godt likevel.

Kommunikasjonssjefen understreker at BankID ikke sender ut meldinger med lenker.

- Er det en lenke i SMS-en fra oss, så er den falsk.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

- Hva bør man gjøre om svindlere har fått tilgang til sensitive opplysninger?

- Hvis skaden har skjedd og du har klikket og oppgitt BankID, så teller hvert sekund. Så raskt som mulig bør du kontakte banken du har BankID fra, slik at banken kan sperre BankID-en din og forsøke å stoppe pengene før de er tapt. I tillegg bør du anmelde til politiet, svarer Steinsland.

Mer om