I fjor ble «krympflasjon» kåret til årets ord. Krympflasjon ble en del av hverdagen for mange og fenomenet kan man stadig lese om.
Nå har det i imidlertid dukket opp et nytt fenomen, nemlig «skimpflasjon».
Skimpflasjon betyr at et produkt har fått lavere kvalitet, men at prisen enten øker, eller forblir den samme. Mens krympflasjon betyr at produktet har krympet i størrelse, men har samme pris eller økt pris. Fellesnevneren for begge fenomenene er at endringene gjerne skjer i «stillhet».
- Begge er i grenseland av seriøs forretningspraksis, sier Tor Wallin Andreassen, professor i markedsføring og innovasjon ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Full sjokokrig
Vanskelig å oppdage
- Poenget er at dette skjer på en måte som er umulig eller vanskelig for konsumentene å oppdage ved kjøp. Dermed handler de i den tro at de kjøper «det samme gode gamle produktet for samme gamle pris», forklarer Andreassen.
En undersøkelse utført av Barclays viser at rundt 52 prosent av briter har lagt merke til en redusert kvalitet på ingredienser i noen av favorittproduktene deres, mens prisen har vært den samme eller økt. Det melder The Independent.
Inflasjon er når prisene på varer og tjenester stiger over tid, forklarer SSB.
Fraråder det
The Guardian har funnet eksempler fra britiske supermarkeder hvor skimpflasjon har skjedd. Blant annet har de funnet at en guacamole som tidligere hadde 80 prosent avokado og fem prosent rødløk, nå bare hadde 77 prosent avokado og en uspesifisert mengde løk.
I tillegg har de funnet at en smørbar plantemargarin tidligere inneholdt 21 prosent olivenolje, men har nå blitt redusert ned til ti prosent.
Per nå har vi ikke sett noen konkrete eksempler på at dette har skjedd eller skjer i Norge. Mattilsynet opplyser til DinSide at de ikke har oversikt over produkter som endrer størrelse og innhold.

Gjenbruker den
Ifølge Mattilsynet er det opp til matvareprodusenten å bestemme og eventuelt innholdet i sine produkter.
Professor Andreassen har likevel en klar beskjed om fenomenet skimpflasjon.
- Dette er å manipulere kunden til å fatte dårlige beslutninger for seg selv eller familie, sier han og fortsetter:
- Jeg vil fraråde produsenter og butikker å ha dette som forretningspraksis, avslutter han.