Advarer jenter mot russefyll

Russ over hele landet får en ettertraktet knute i lua hvis de drikker 24 pils på 12 timer. Nå advarer alkoholforsker: – Jenter kan dø av så høyt alkoholinntak.

Publisert
Sist oppdatert

Russens knuteregler kan være forskjellig. Ved enkelte skoler må russen drikke en kasse øl på tolv timer for å få en ølkork i lua - andre steder er kravet 24 timer. Men begge deler kan være livsfarlig, spesielt for jenter.

Bryggeriene åpner i disse dager dørene for russen for å informere om hvordan de skal komme gjennom russetiden uten skader på kropp og sjel. Bryggeriforeningen er spesielt opptatt av å informere jentene om farene ved å drikke for mye alkohol på kort tid.

- Unge jenter drikker mer alkohol enn for få år siden, og ny forskning viser ar de tåler høyt alkoholinntak svært mye dårligere enn gutter, sier alkoholforsker Bjarte Bøe i IGOR/ Rogalandsforskning til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire. Han er faglig ansvarlig for kursingen av russen. For andre år på rad reiser han rundt på bryggeriene og informerer russen om forsvarlig omgang med alkohol.

SkremtPekefingeren er ikke hevet på kursene, men ungdommene kan selv regne ut hvor mye promille de får etter å ha drukket et stort antall flasker øl. De fleste blir skremt.

- Jeg var ikke klar over at jenter tåler alkohol så mye dårligere enn gutter, sier russepresident Sophie Fuglesang i Oslo. Hun er sjef for 10 000 russ i hovedstaden i jubileumsåret. Russefeiringen startet nemlig i 1905.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer