Prissjekk lettmelk:

Advarer: - Kan bli slutt

Melkeprisene er ganske forutsigbare, men det kan det bli en slutt på, advarer Forbrukerrådet.

MELKEPRISER: Vi har sjekket prisen på lettmelk, og utfordrer Q-meieriene er gjennomgående billigst. Det kan det bli en slutt på. Foto: Elisabeth Dalseg
MELKEPRISER: Vi har sjekket prisen på lettmelk, og utfordrer Q-meieriene er gjennomgående billigst. Det kan det bli en slutt på. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Forbrukerrådet advarer om at melkeprisene kan bli mindre forutsigbare etter at regjeringen har kuttet i støtten til meierisektoren.
  • Dette kan føre til økte priser fra utfordrerne Q og Røros.
  • Tine er generelt dyrere enn tilsvarende alternativer, men kan nå få et konkurransefortrinn på pris.
  • Dette vil ikke nødvendigvis føre til lavere priser fra Tine.
  • Forbrukerrådet mener at forbrukeren til slutt vil få regningen.

Godt nytt år og god priskrig. Butikkene bugner av varer på tilbud, så det er gode tider for alle som er på tilbudsjakt, men noen ting kjøper vi uansett om det er på salg. Som melk og brød.

Det finnes uendelig mange typer melk å velge mellom i butikk, men vi nordmenn drikker mest av lettmelk med 1 eller 1,2 prosent fett, ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Forrige uke sjekket vi prisen på en liter lettmelk, og konklusjonen er klar: Uansett hvor du handler, er Q-melk det billigste alternativet.

En krone her og en krone der

Melk er et volumprodukt som mange handler jevnlig. Mest sparer du om du går for 1,75-literskartongene (selvfølgelig med hederlige unntak: Sjekk literprisen!), men da er du avhengig av at du faktisk får drukket opp.

Vi har ikke tatt de med i denne prissjekken, da vi ikke får økologisk eller laktosefri melk på store kartonger.

Ifølge Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, er det vanskelig å peke på én forklaring til hvorfor melken er priset som den er.

- Det er mange forhold som påvirker prisene i markedet.

Økologisk billigst på Extra

Velger du helst økologisk melk, er Extra det billigste stedet. I hvert fall om du trenger mer enn én kartong.

BILLIGST: Skal du ha økologisk, er Extra billigst - akkurat nå. Dersom du kjøper to liter.
BILLIGST: Skal du ha økologisk, er Extra billigst - akkurat nå. Dersom du kjøper to liter. Vis mer

- Melk er et av de produktene kundene handler mest av og Extra har derfor økologisk Änglamark-melk på 2 for-kampanje, slik at de som drikker mye melk får en ekstra god pris.

Selv om melken selges under merket Änglamark, er melken produsert på Rørosmeieriet, og prisen er lik prisen på Rørosmeieriets lettmelk hos konkurrentene.

Også Meny har volumrabatt på økologisk melk, de tilbyr fast tre for to på melk fra Rørosmeieriene.

På Rema 1000 har de bare Tines økologiske lettmelk, og dette er markedets dyreste.

- Vi har mange økologiske varianter i mange kategorier, ikke minst fra Kolonihagen som man bare finner hos Rema 1000, sier Jan Otto Josefsen, Kategori- og Innkjøpssjef, til DinSide.

Kolonihagen har imidlertid ikke noen lettmelk i sortimentet, og de to eneste «melkevariantene» er kakaomelk og en usøtet mandeldrikk.

- Utvalget kan variere fra butikk til butikk ut fra butikkstørrelse, men på generell basis har vi like stort, eller større utvalg av økologiske produkter sammenliknet med våre konkurrenter. Og vi jobber for at vi alltid skal ha de laveste prisene på sammenliknbare produkter.

Forbrukeren vil tape

Tine er gjennomgående noe dyrere enn tilsvarende alternativ, enten du velger vanlig eller økologisk lettmelk. Det kan det bli en slutt på. Forrige måned vedtok regjeringen å kutte i støtten til meierisektoren, noe som trolig vil føre til økte priser fra utfordrerne Q og Røros.

- Regjeringen gjør nå et bevisst valg som svekker vår evne til å konkurrere med Tine. Resultatet av dette er ikke bare røde tall for Q-meieriene, men også høyere priser for forbrukerne, advarer Kristine Aasheim som er daglig leder i Q-meieriene, i en pressemelding.

Fagdirektør i Forbrukerrådet Olav Kasland forteller at de har jobbet tett med flere fagetater i forkant av denne avgjørelsen for å fortsette de konkurransefremmende tiltakene.

FORBRUKEREN FÅR REGNINGEN: Regjeringens kutt i støtte til flere meierier vil gi dyrere melk, tror Olav Kasland i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
FORBRUKEREN FÅR REGNINGEN: Regjeringens kutt i støtte til flere meierier vil gi dyrere melk, tror Olav Kasland i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

- Hvor mye de må øke prisene vites ikke, men Q-meieriene vil ikke kunne drive business med tap over tid, sier Kasland til DinSide.

På sikt vil Tine kunne få et konkurransefortrinn på pris, men det er ikke sikkert det vil gi lavere priser fra dem.

- Tine kan jo øke prisene tilsvarende og styrke sine marginer. Dette ser vi ellers i dagligvaremarkedet også: Det er ikke alltid den som har best marginer som presser prisen. Den som har dårligst marginer legger lista, og så tilpasser de andre seg til dette - og tjener mer penger.

Enden på visa er uansett den samme, tror Kasland:

- Den som til syvende og sist får regningen er forbrukeren. Det ser vi ofte er tilfelle i dagligvaremarkedet.

Nesten laktosefritt monopol

Vi har tidligere vist til smør som et skrekkeksempel på hvordan det kan gå dersom en produsent har tilnærmet monopol på et produkt.

Det er bare Tine som har laktoseredusert melk, og laktosefri fersk lettmelk fra Oda er ikke å spore i mange butikker.

Nøyaktig hvorfor det er slik, er butikkene relativt ordknappe om.

- Dette et resultat av hvordan prisene beveger seg i markedet om dagen, sier Liselotte Lunde, kommunikasjonsrådgiver i Oda til DinSide.

Forskjellsbehandling i meierihyllene

Hvorfor Q-meieriene slår Tine på pris har heller ikke Gunnar Dalen, direktør for næringspolitikk og medlemsorganisasjon i Tine, en klar forklaring på.

- Det er butikken som setter prislappen på hyllekanten. Det vi gjør, er å gjøre alt vi kan for å ha så konkurransedyktige priser som mulig, og å få hylleplass, og så er det butikkene som setter prisene, sier Gunnar Dalen, direktør for næringspolitikk og medlemsorganisasjon i Tine, til DinSide.

- Vi kjenner ikke Q-meierienes betingelser, men det jeg kan si er at Tine jobber knallhardt for å få konkurransedyktige priser fra oss til butikk.

Han kan ikke kommentere konkurrentenes priser direkte, men viser til konkurransefremmende tiltak i prisutjevningsordningen som en medvirkende årsak.

- Dette er en forskjellsbehandling i meierihyllene, der våre konkurrenter har fått 200 millioner i året. De pengene er det forbrukere som betaler. Det er lagt en avgift på melken i butikk, og disse pengene har gått til bare noen av disse produsentene.

- I dag er det sterk konkurranse mellom veletablerte aktører i meierimarkedet. I sentrale strøk der de fleste nordmenn bor, er markedsandelene nærmest likt fordelt aktørene imellom, og det er helt naturlig at regjeringen justerer ordningen og gir alle aktørene mulighet til å konkurrere på mer rettferdige vilkår.

Kutter i melkeavgift

Samtidig som støtten blir redusert vil også avgiften på drikkemelk bli mindre.

Tine mottar i dag ingen støtte, så for Tine-melk vil kostnaden bli lavere. Det er likevel ikke sikkert det betyr billigere melk for forbrukerne.

- Her er det flere muligheter, med to ytterligheter: Bonden kan få mer betalt, eller melken blir billigere, sier Dalen.

- Dette er en måte bonden kan få mer betalt for melken, uten at det blir dyrere for forbruker, sier han og presiserer:

- Bøndene har ikke mer enn de må. Det er dyrtid for alle, vi er veldig bevisst på at mange kjenner det på lommeboka, også bøndene.

Han anerkjenner likevel at selv om gjennomsnittsnordmannen bruker en relativt liten andel av inntekten på mat, er andelen for dem med dårlig råd ganske stor.

- Hvem denne lettelsen kommer til gode er ikke klart. I praksis har dette vært en ordning der forbrukerne har betalt mer for melka, hvor pengene har gått til aktører som konkurrerer med oss. Når en del av de nå fjernes betyr det at melkebonden kan få bedre betalt, uten at melka blir dyrere for deg i butikken. Mange ville kalt det en vinn-vinn-situasjon. Her åpner regjeringen for nettopp det.

Det er likevel ikke bare for Tine å øke literprisen de betaler bonden for melk. Prisen blir satt i landbruksoppgjøret.