Det er svært risikabelt å prøve seg på forsikringssvindel. Det fikk ei 46 år gammel dame nylig erfare, da Sandnes tingrett dømte henne til fengsel i 21 dager - en dom som ble gjort betinget med ei prøvetid på to år, skriver Rogalands avis.
Hva var det hun prøvde seg på?

- Intet mindre enn en forsikringsrevolusjon
Vannskade til 60 000 kroner
La oss spole tida tilbake til 2. oktober 2020. Denne dagen kontakter den tiltalte kvinnen et forsikringsselskap og tegner innboforsikring som blir aktivert klokka 12.36.
Fire dager seinere melder hun inn en vannskade med anslått verdi på hele 60 000 kroner.
Hun skal ha sagt til forsikringsselskapet og en såkalt utreder-konsulent at vannskaden inntraff etter at innboforsikringen hennes ble aktivert, men undersøkelser i etterkant viser at den aktuelle skaden oppsto klokka 01.30 den 2. oktober - altså samme dag og før innboforsikringen hennes ble aktivert.
Ikke troverdig forklaring
Kvinnen forklarte i retten at hun tegnet forsikringen med tanke på at det kunne oppstå framtidige lignende hendelser, ikke for å få utbetalt penger for skaden som allerede var oppstått.
I tingrettsdommen står det at «tiltaltes forklaring har preg av tilpasning og er lite troverdig». Retten tror med andre ord ikke at hun forsikret seg for å være dekket for framtidige hendelser, og retten var heller ikke i tvil om at tiltalte oppga uriktige opplysninger om når vannskaden oppstod med forsett for å få utbetalt forsikringssummen.
I forbindelse med straffeutmålingen la retten vekt på at forsikringssvindelen ikke var særlig profesjonelt utført og at saken var blitt gammel, skriver Rogalands avis.

Juks her kan gi fengselsstraff
Arrangerte kollisjoner og kasko på ulykkesstedet
Forsikringssvindel knyttet til bil og innbo er mest utbredt innen avdekket svindel. Av de totalt 1044 sakene i 2020, var det hele 422 saker knyttet til motorkjøretøy og 322 på innbo, ifølge tall fra Finans Norge.
– Svindelbeløpene er størst svindel innen syke- og uføreforsikring, mens antallmessig er det mest svindel innen skadeforsikringsproduktene, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg til DinSide.
Arne Voll i Gjensidige forteller om en mann som ringte inn til kundesenteret deres for å tegne kasko på bilen. I bakgrunnen hørte kunderådgiver sirener og en stemme som spurte om det gikk bra med han som satt bak rattet og i telefonen. Det viste seg at mannen hadde krasjet uten kasko og ville tegne forsikring raskest mulig, slik at han kunne få dekke skaden i ettertid.
– Vi har også de som arrangerer skade, for eksempel at to personer samarbeider om å kjøre bilene sine inn i hverandre for å få dekket skade og få utbetalt forsikringspenger, sier Voll til DinSide.


Ifølge Gjensidige er dette de vanligste måtene folk forsøker å lure forsikringsselskapene:
- Melde inn forsikringstilfelle som ikke har skjedd
- Overdreven skademelding
- Endre hendelsesforløp
- Uriktig (tilpasset) skadetidspunkt
- Fysisk arrangert skade
Risikerer fengselsstraff og innreiseforbud
De fleste sakene der Gjensidige avdekker svindel, blir ifølge selskapet politianmeldt.
– En dom kan medføre ubetinget fengsel i en del tilfeller. Kunden som står bak svindelforsøket kan miste retten til erstatning, bli sagt opp som kunde, få problemer med studier og innreise til enkelte land. Det finnes også de som har fått problemer med arbeidsgiver etter avdekket forsikringssvindel, advarer Voll, og legger til:
– I tillegg kan de ende som gjeldsoffer resten av livet, dersom skaden de selv påfører er stor nok.

Avslørt for millionskade
Forsikringsansatte med politibakgrunn
I Tryg jobbes med å avdekke forsikringssvindel på en rekke områder.
– Vi har datafiltre som detekterer typiske kjennetegn for svindelforsøk, samt at skadebehandlerne har fått god opplæring til å finne indikatorer på svindel, sier Brandeggen.
– I tillegg har vi en egen utredningsavdeling som jobber med både forsikringssvindel og faktumsavklaringer. Denne avdelingen består hovedsakelig av ansatte med lang erfaring fra politiet og tradisjonelle etterforskningsmetoder.
Gjensidige har rundt 20 utredere som er tidligere politi-ansatte til å etterforske mistenkelige saker som blir meldt inn. De får også tips fra ansatte i kundeposisjon, takstfolk eller eksterne samarbeidspartnere som fatter mistanke om at noe ikke er som det bør være.
– Heldigvis er de fleste kundene ærlige, men det er viktig at de uærlige kundene ikke får misbruke det tillitsbaserte systemet som forsikringsordningen representerer, understreker Brandeggen i Tryg.