Advarer mot å desinfisere

Antibakteriell såpe er ikke bedre enn vanlig såpe, sier ekspert.

Man har oppdaget spor av triklosan i blodet til tre av fire voksne og barn og over seks år. Foto: Colourbox
Man har oppdaget spor av triklosan i blodet til tre av fire voksne og barn og over seks år. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I butikken kan vi i dag få kjøpt såkalte antibakterielle såper som skal hindre bakterievekst på kjøkkenet.

- Antibakteriell. Det er noe med ord som gir oss følelsen av at den beskytter oss mot noe. Men bakteriene er overalt. Helseeksperter ber oss vaske hendene ofte for å unngå sykdom, skriver lege Matthew Hoffman i en artikkel på WebMD.

Men for å holde hjemmet rent trenger du ikke slike produkter, ifølge den amerikanske legen. Som regel er det helt unødvendig å bruke antibakteriell såpe eller andre sterke rensemidler. De virker ikke noe særlig bedre enn vanlig rengjøringsmidler og dessuten ødelegger de miljøet. Eksperter mener at det samme gjelder antibakterielle håndvask av hendene.

Dropp den – du blir ikke så ren som du trorLes på Lommelegen: Gode hygieneråd

Nederst i artikkelen får du mange miljøvennlige alternativ

Må vaske 18 ganger daglig

I en rekke studier utført ved University of Michigan har ekspertene sammenliknet personer som har vasket hendene med vanlig såpe eller med antibakteriell såpe.

- I alle bortsett fra et av forsøkene var det ingen forskjell på gruppene, sier førsteamanuensis og studieleder Allison Aiello, og legger til at i den eneste studien hadde de som vasket hendene med antibakteriell såpe mindre bakterier i hendene, forutsatt at de vasket hendene i 30 sekunder, 18 ganger daglig - fem dager i strekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.