Advarer mot å desinfisere

Antibakteriell såpe er ikke bedre enn vanlig såpe, sier ekspert.

Man har oppdaget spor av triklosan i blodet til tre av fire voksne og barn og over seks år. Foto: Colourbox
Man har oppdaget spor av triklosan i blodet til tre av fire voksne og barn og over seks år. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I butikken kan vi i dag få kjøpt såkalte antibakterielle såper som skal hindre bakterievekst på kjøkkenet.

- Antibakteriell. Det er noe med ord som gir oss følelsen av at den beskytter oss mot noe. Men bakteriene er overalt. Helseeksperter ber oss vaske hendene ofte for å unngå sykdom, skriver lege Matthew Hoffman i en artikkel på WebMD.

Men for å holde hjemmet rent trenger du ikke slike produkter, ifølge den amerikanske legen. Som regel er det helt unødvendig å bruke antibakteriell såpe eller andre sterke rensemidler. De virker ikke noe særlig bedre enn vanlig rengjøringsmidler og dessuten ødelegger de miljøet. Eksperter mener at det samme gjelder antibakterielle håndvask av hendene.

Dropp den – du blir ikke så ren som du tror
Les på Lommelegen: Gode hygieneråd

Nederst i artikkelen får du mange miljøvennlige alternativ

Må vaske 18 ganger daglig

I en rekke studier utført ved University of Michigan har ekspertene sammenliknet personer som har vasket hendene med vanlig såpe eller med antibakteriell såpe.

- I alle bortsett fra et av forsøkene var det ingen forskjell på gruppene, sier førsteamanuensis og studieleder Allison Aiello, og legger til at i den eneste studien hadde de som vasket hendene med antibakteriell såpe mindre bakterier i hendene, forutsatt at de vasket hendene i 30 sekunder, 18 ganger daglig - fem dager i strekk.

Les også: Så ekle er vi hjemme

Viktig på sykehus

Antibakteriell såpe er viktig på sykehus og andre kliniske settinger for å unngå smitte. Også fordi pasienter er mer sårbare mot bakterier. Men på sykehus er konsentrasjonen av de antibakterielle ingrediensene opptil ti ganger sterkere enn i tilsvarende såper man kjøper i butikken, ifølge Aiello.

Hun minner også om at antibakteriell såpe ikke tar knekken på virus, som ofte forårsaker forkjølelser, influensaer og magesykdom.

Likevel tror nå flere eksperter at det har gått så langt at antibakterielle såpe virker mot sin hensikt? Det er blitt så populært med antibakterielle ingredienser at de så å si bor i blodet vårt, skriver legen på WebMD.

Antibakteriell såpe inneholder blant annet stoffene bly og triklosan. Og det er ikke helt uten problemer.

Ti råd mot basiluskene

Truende triklosan

Man har oppdaget spor av triklosan i blodet til tre av fire voksne og barn og over seks år i USA. Det kommer fram i en undersøkelse som Centers for Disease Control står bak Og jo rikere personene er, jo høyere nivåer har de. Triklosan kommer inn i blodbanen via huden, slimhinnene eller tarmene.

Visse studier har vist at triklosan kan gjøre bakterier motstandsdyktige mot vanlige medisiner. Det er foreløpig ukjent om miljøstoffet i realiteten har samme effekt på sykehus og i hjemmet. Noen eksperter er imidlertid sikre på antibakteriell såpe kan føre til at såkalte resistente ”superbakterier” ser dagens lys. Studiene til Aiello tyder også på dette, men kan ikke bekreftes siden studien ikke varte lenge nok.

Deodranter inneholder også miljøstoffer

Verst for miljøet

Det er fremdeles nokså kontroversielt at antibakteriell såpe kan være en trussel for oss mennesker, men det er bred enighet om at det er en trussel for miljøet. Ingrediensene i antibakteriell såpe sprer seg rundt i miljøet i en alarmerende høy fart, ifølge ekspertene.

Ifølge Rolf Halden ved Arizona State University’s Biodesign Institute produseres det hundretusenvis av kilo triklosan i året. Mye av det forsvinner i avløpsrør, og ender opp i miljøet, ofte i så store mengder at det truer for eksempel sjødyr.

- Dette er absolutt ikke ”grønne” produkter, presiserer han.

De amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA) og det amerikanske miljøvernforbundet (EPA) har også gransket hvordan antibakteriell såpe påvirker helsen til mennesker, og miljøet. I 2005 oppga de at de så ingen fordeler ved å bruke antibakteriell såpe framfor vanlig såpe. Tvert i mot åpner det døren for en potensiell risiko, mener de.

Bli en miljøguru

Miljøvennlige løsninger

Hvis du vil erstatte de antibakterielle rensemidlene dine, har ekspertene disse rådene:

  • Vask hendene grundig og ofte. Hvilken type såpe du bruker har ikke noe å si i forhold til spredningen av bakterier og virus. Det som har noe å si er hvordan du vasker hendene dine. Bruk vanlig såpe og la det skumme i hendene dine i 20 sekunder. Vask godt mellom fingrene, håndledd og under neglene. Skyll godt, og tørk hendene grundig. Husk å vaske håndklær ofte.
  • Gå for grønt. Neste gang du skal kjøpe rensemidler, gå heller for noe som er bedre for miljøet og som ikke inneholder miljøstoffer som triklosan. Andre stoffer du bør unngå er klor og ammoniakk. Du trenger ikke disse ingrediensene for å få det rent.
  • Desinfisering. For å unngå at bakterier sprer seg er det viktig å desinfisere objekter som kommer i kontakt med rått kjøtt, kylling, fisk og egg. Legg kniver og skjærebrett i vaskemaskinen og bruk miljøvennlig oppvaskmiddel. For å vaske overflater kan du lage ditt eget rensemiddel ved å bruke klar eddik med hydrogenperoksid 3 prosent, som fås på apoteket. Ikke bland dem sammen, bruk den ene og så den andre, i den rekkefølgen du selv ønsker.
  • Vask svamper og kluter. Du trenger ikke legge svamper og kluter i vann og klor for å rense dem. Legg tørre svampe og kluter i mikrobølgeovnen i tretti sekunder på full styrke. Våte svamper bør ligge der i ett minutt, og våte kluter i tre minutter.
  • Vaske baderom og andre overflater. Her bør du også bruke miljøvennlig renseprodukter eller lage din egen variant. Les også: Damedoen er en bakteriebombe. Borax, som finnes i hobbyforretninger, desinfiserer, men er mildere enn klor. Den er svært effektiv når den blandes med eddik. Hell en halv kopp av hver i en bøtte med vann.

    Du kan også prøve denne varianten, som du kan helle på en sprayflaske og bruke hvor du vil: 1 teskje borax, 2 ss klar eddik, 2 kopper varmt vann, ¼ teskje lavendelolje og tre dråper tetreolje. Bland ingrediensene sammen og rør rundt til de har blitt oppløst. Hell over i en sprayflaske og bruk overalt med unntak av glass.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer