Airbnb og nettbutikker ber om bilder av pass, bankkort, førerkort

Advarer mot å sende bilder av ID-kort

Det er ikke bare svindlere som ber om kopier av ID-papirene dine. 

RISIKABELT: Å sende bilder av for eksempel førerkortet ditt er noe både banker og sikkerhetsfolk advarer mot. Likevel ber flere tjenester om at du gjør nettopp dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RISIKABELT: Å sende bilder av for eksempel førerkortet ditt er noe både banker og sikkerhetsfolk advarer mot. Likevel ber flere tjenester om at du gjør nettopp dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

- På gata kan du nå bytte til deg rus mot personnumre, fortalte Ida Kristine Haugerud i Oslo Politidistrikt på IDentitet-konferansen nylig.

Grunnen er at fødselsnumre kan brukes til ID-tyverier. Og numrene kan for eksempel stamme fra bankkort, pass eller førerkort. Det er derfor med god grunn at man advarer mot å gi ut kopier av slikt, inkludert å legge ut bilder av dem på nettet.

Men hva når tjenester og butikker du stoler på ber deg om å ta og sende dem slike bilder?

For det er langt fra bare «direktører i afrikanske oljeselskaper» og falske nettbutikker som er interessert i å se ID-papirene dine.

Flere ber om ID-bilder

For å få en verifisert profil på Airbnb, som enkelte verter krever at du har, må du laste opp bilder av enten passet eller førerkortet ditt. Med all den sensitive dataen det innebærer.

Også nettbutikken Aliexpress, som er populær i Norge med sine ekstremt billige «kinavarer», kan be deg laste opp ID-en din om det blir noe kluss med betalingen.

- Jeg ble litt forbausa, forteller en Dinside-leser som har opplevd nettopp dette, men som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

BER OM BILDER: Her ser du hvordan Airbnb ber deg om å laste opp bilder av pass eller førerkort for å verifisere kontoen din. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BER OM BILDER: Her ser du hvordan Airbnb ber deg om å laste opp bilder av pass eller førerkort for å verifisere kontoen din. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Så jeg tok heller en telefon til banken. De sa at dette i så fall kunne resultere i at jeg ble personlig ansvarlig for eventuelt misbruk av bankkortet.

Du kan få ansvaret

- Å sende bilde av bankkort eller gi fra seg kortinformasjon kan regnes som en uaktsom handling, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til Dinside.

Slike handlinger gjør at du stiller svakere om bankkontoen tømmes – i verste fall står du ansvarlig for hele tapet. Dalsbø påpeker at slike vurderinger gjøres individuelt, men minner samtidig om at deres råd er klart: Aldri gi fra seg slike bilder.

- Det kan få svært alvorlige konsekvenser, sier kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås i Sparebank 1 Nord-Norge til Dinside.

Airbnb mener bildene er trygge

  • - Informasjonssikkerhet og personvern har topp prioritet hos Airbnb, skriver Simon Letouze i Airbnb til Dinside.
  • Mens banker og sikkerhetsfolk advarer mot å gi fra seg bilder av ID-kort, mener Airbnb at deres løsning er trygg. Og at de har flere måter å bevise at du er deg, men at bildene er den mest pålitelige kilden.
  • - Bildene krypteres når de sendes, og slettes når brukeren ber om det, fortsetter Letouze.
  • - Verifisering gir enda et lag med tillit i fellesskapet vårt, som er fundamentet av virksomheten vår.

Også han anbefaler derfor at man aldri gir fra seg slike kopier. Det spiller i utgangspunktet ikke noen rolle hvem man sender bildet til, heller. Selv om et bilde på e-post til «en russisk oljemilliardær» trolig vil anses som verre enn et bilde lastet opp til Airbnb.

- Men vi har ikke delt inn nettsteder i kategorier som gir en sjablongmessig vurdering, påpeker Loftås.

«Handler om tillit»

- I utgangspunktet vil vi aldri anbefale noen å gi eller sende fra seg kopi av pass eller tilsvarende dokumentasjon. Dette vil alltid medføre en risiko, sier rådgiver Ole Anders Ulsrud i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) til Dinside.

Samtidig ser han dillemmaet: Forbrukerne har ikke alltid noe reelt valg. Du har sikkert selv gitt fra deg passet på et hotell for at resepsjonen kan ta en kopi av det – fordi du måtte.

- Til syvende og sist handler dette om tillit. Dersom man ønsker å benytte en tjeneste som Airbnb, og har tillit til deres system for håndtering av denne typen informasjon, vil du kunne ta et valg om å benytte denne tjenesten, sier Ulsrud.

- Men hva synes dere om at aktører bruker denne formen for identifikasjon?

- Vi har forståelse for at aktører benytter denne løsningen i mangel på et godt alternativ, men skulle selvfølgelig ønske at dette kunne vært unngått. Forhåpentligvis vil nasjonalt ID-kort med e-id kunne være til nytte i slike sammenhenger for fremtiden.

LES OGSÅ:
Aldri lån bort BankID – ikke engang til dine egne barn
5 enkle steg for å unngå ID-tyverier
Vært uheldig? Dette må du gjøre etter et ID-tyveri!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer