Ta ut penger i utlandet:

Advarer mot å velge norsk valuta i utlandet

Det er svært sannsynlig at du taper på det.

UGUNSTIG VALUTA: Spør minibaken om du vil ha beløpet i norsk valuta, bør du takke nei. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
UGUNSTIG VALUTA: Spør minibaken om du vil ha beløpet i norsk valuta, bør du takke nei. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

I Forbrukerrådets rapport om forbrukertrender, advarer de blant annet mot å velge norsk valuta når du tar ut penger i minibank eller betaler i butikk i utlandet.

Dette er gjerne det dyreste alternativet, hevder Forbrukerrådet, noe Dinside også har skrevet om flere ganger når man møter på valutavalget i Sverige.

Og ikke minst velger nordmenn dette alternativet når de er i Sverige eller i Storbritannia, ifølge Sparebanken Vest.

Dinside kan bekrefte at dette valget stadig oftere dukker opp - blant annet i Storbritannia. Her kan du lese flere smarte tips om du skal reise nettopp dit.

Dyrere i 99,7 prosent av tilfellene

Forbrukerrådet viser til at Sparebanken Vest har dokumentert at kundene i 99,7 prosent av tilfellene taper på å velge norsk valuta, og at det er få grunner til å tro at det er annerledes i andre banker.

Det var i 2016 at Sparebanken Vest analyserte data fra 1.500 transaksjoner med debetkort utstedt av banken.

Der kunne de se at differansen i vekslingskursen kunne være på opptil 10 prosent, som utgjør 100 kroner på et uttak på 100 Euro.

Sparebanken Vest så at vekslingskursene ved belastning i norske kroner var svært varierende fra minibank til minibank - og at det også hadde betydning hvor minibanken var plassert.

Derfor blir valutaen høuere

Dersom du velger norsk valuta, er det butikken som selv setter kursen og den er ofte dårligere enn det som Visa eller Mastercard eller norske banker tilbyr, har forbrukerøkonom Elin Reitan tidligere uttalt til Dinside.

Hun forteller og at i enkelte land kan du også bli ilagt provisjon av butikken.

- Vi ser at minibanker på større trafikk-knutepunkt som flyplasser og buss- og jernbanestasjoner gir generelt dårligere vekslingskurs. Og desidert dårligst kurs finner man tilsynelatende i minibanker i nærheten av bagasjehenting/tapt bagasje på flyplasser. Minibanker i tilknytning til bankfilialer synes generelt å gi mer «edruelige» vekslingskurser enn frittstående minibanker i for eksempel butikker, barer og restauranter, uttalte informasjonssjef Lars Breivik i en pressemelding.

Vil jobbe for internasjonalt forbud

I rapporten skriver Forbrukerrådet at de ønsker at flere aktører jobber for et internasjonalt forbud mot valutaveksling som er ugunstig for forbrukerne.

De vil også at utsalgssteder og minibanker i Norge avstår fra valutaveksling som er ugunstig for forbrukerne.

Forbruerdirektør Randi Flesland understreker at de mener problemet må løses internasjonalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer