Ikea

Advarer mot absurd svindel

Svindelforsøkene stanser ikke på Facebook. Denne gang er det Ikeas merkenavn som misbrukes.

ADVARER: Ikea advarer mot svindelforsøk på Facebook. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ADVARER: Ikea advarer mot svindelforsøk på Facebook. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Svindlere vet å utnytte store merkevarer for å lure penger og personlig informasjon fra uskyldige ofre, og svindelforsøkene dukker stadig opp.

Nå er det Ikeas tur igjen.

Den siste tida har det dukket opp flere falske Ikea-kontoer på Facebook. Flere av postene har til sammen over flere tusen kommentarer, samt blitt delt flere hundre ganger.

Det ene svindelforsøket lover til og med bort en BMW iX3, som mange i kommentarfeltet skjønner bare er et absurd svindelforsøk, men mesteparten tror de deltar i den såkalte «konkurransen».

Mange av triksene virker gjennomskuelige for de fleste, men støtt og stadig lar folk seg lure. Så hvis du ser en av kontoene som går under navnet «Ikea Fans» eller liknende, bør du styre unna, for å unngå svindelforsøk.

- Ikea opplever dessverre slike kampanjer fra tid til annen. Heldigvis er folk flest oppmerksomme på falske kontoer og kontakter Ikea, forklarer Nils Vibe-Rheymer, pressevakt i Ikea Norge, til DinSide.

RIKTIG: Dette er den offisielle Facebook-siden til Ikea. Foto: Skjermdump
RIKTIG: Dette er den offisielle Facebook-siden til Ikea. Foto: Skjermdump Vis mer

Han fortsetter:

- Ikea har aldri konkurranser av denne typen og vi oppfordrer alle til ikke å klikke på Facebook annonsene eller åpne lenker man er usikker på. Alle våre kampanjer, konkurranser eller undersøkelser vil man finne på våre nettsider, Ikea.no, og i våre sosiale mediekanaler som Facebook og Instagram.

Den siste tida har DinSide også skrevet om en rekke svindelforsøk, og Easy Park, Rema 1000, Klarna og Europris advart mot svindelforsøk som florerer på Facebook.

Kommunikasjonsrådgiver og sosiale medier-ekspert, Hans-Petter Nygård-Hansen, forklarer til DinSide at det kan være vanskelig å skille mellom det falske og det ekte.

- Falske nettsider, nettbutikker, tilbud og konkurranser har til felles med ekte nettsider, nettbutikker, tilbud og konkurranser at de virker ekte. Når for eksempel konkurransene og tilbudene er ekstremt gode, ofte koblet opp imot korte deadlines for å være med og konkurrere eller få tilgang til tilbudet, agerer vi gjerne litt raskere enn vi burde.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Nygård-Hansen legger til at falske konkurranser ofte handler om å skaffe brukerdata.

- En av årsakene handler nok om at det fungerer i henhold til hensikt. Og gjennom Facebook-konkurranser blir eksponeringen gjerne omfattende, noe som betyr mer brukerdata. Er laptopen på nettverket til resten av familien eller resten av kollegaene dine, kan skaden fort bli fryktelig omfattende og dyr.

Han anbefaler aldri å gi fra seg personinformasjon før man er 100 prosent sikker på at konkurransen er legitim.

- Det er trist at det har blitt sånn, men det beste på Internett, er å aldri stole (blindt) på noen. Før du skal handle fra en ny nettbutikk du ikke har handlet hos før, ikke kjenner til fra før, bør du gjøre research.

Les hele svaret i faktaboksen nedenfor:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer