Advarer mot deodorant

Britiske forskere advarer nå mot et kjemikalie som finnes i vanlige deodoranter. Årsaken er at de har funnet det samme stoffet i kreftsvulster hos kvinner med brystkreft.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er funnet av konserveringsmiddelet paraben i kreftsvulster som nå får britiske myndigheter til å sperre opp øynene.

Forskere ved Reading University har funnet rester av dette stoffet i alle svulster av brystkreft som de har analysert. Paraben er et konserveringsmiddel som er en vanlig ingrediens i deodoranter og mange andre hudpleieprodukter.

Kopierer østrogen-Funnet av paraben i svulstene gir grunn til bekymring. Spesielt fordi vi vet at dette materialet kan imitere hormonet østrogen som er kjent for å øke risikoen for brystkreft, sier forskningsleder Philippa Darbre i en uttalelse.

Undersøkelsen analyserte 20 svulster fra brystkreftoperasjoner. Paraben ble funnet i alle prøvene, og i fire tilfelle var nivåene så høye at Darbre anser det som sannsynlig at stoffet kan gi skadelige endringer på cellene.

Isvann i blodetDen britiske undersøkelsen er publisert i Journal of Applied Toxicology. Men redaktør Philip Harvey vil ikke uten videre kaste deodoranten i søplekassen:

- Det er først et behov for mer forskning om sammenhengen mellom kosmetikk som deodoranter og brystkreft, mener Harvey.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer