Advarer mot deodorant

Britiske forskere advarer nå mot et kjemikalie som finnes i vanlige deodoranter. Årsaken er at de har funnet det samme stoffet i kreftsvulster hos kvinner med brystkreft.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er funnet av konserveringsmiddelet paraben i kreftsvulster som nå får britiske myndigheter til å sperre opp øynene.

Forskere ved Reading University har funnet rester av dette stoffet i alle svulster av brystkreft som de har analysert. Paraben er et konserveringsmiddel som er en vanlig ingrediens i deodoranter og mange andre hudpleieprodukter.

Kopierer østrogen
-Funnet av paraben i svulstene gir grunn til bekymring. Spesielt fordi vi vet at dette materialet kan imitere hormonet østrogen som er kjent for å øke risikoen for brystkreft, sier forskningsleder Philippa Darbre i en uttalelse.

Undersøkelsen analyserte 20 svulster fra brystkreftoperasjoner. Paraben ble funnet i alle prøvene, og i fire tilfelle var nivåene så høye at Darbre anser det som sannsynlig at stoffet kan gi skadelige endringer på cellene.

Isvann i blodet
Den britiske undersøkelsen er publisert i Journal of Applied Toxicology. Men redaktør Philip Harvey vil ikke uten videre kaste deodoranten i søplekassen:

- Det er først et behov for mer forskning om sammenhengen mellom kosmetikk som deodoranter og brystkreft, mener Harvey.

Den britiske handelsforeningen og interesseforeningen for kosmetikkbransjen vil heller ikke være med på koblingen mellom paraben og brystkreft. Begge organisasjonene legger vekt på at stoffet er tillatt for bruk over hele USA og Europa og at det ikke tidligere er påvist noen skadelige effekter av bruken.

Mozon 13.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer