Ny nettleie 2022

Advarer mot dette

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig. Norsk brannvernforening frykter mange vil spre forbruket til natta.

NY PRISMODELL: Fra 1. juli endres prisene hos norske nettselskap. Nå får det mer å si hvor mye strøm du bruker samtidig. Foto: Heiko Junge / NTB
NY PRISMODELL: Fra 1. juli endres prisene hos norske nettselskap. Nå får det mer å si hvor mye strøm du bruker samtidig. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye nettleieordningen ble utsatt i vinter på grunn av høye strømpriser, men fra i morgen 1. juli innfører de norske nettselskapene en ny prisstruktur, som i større grad vil favorisere smart strømbruk – og straffe deg om du ikke gjør det så smart. Det er bestemt av myndighetene.

Nettleien vil som før bestå av to ledd: et fastledd (nå: kapasitetsledd) og et energiledd. Men der fastleddet tidligere var likt for alle kunder av samme type hos samme nettselskap, vil det nå være trappetrinnsbasert.

- Målet med den nye nettleiemodellen er å legge til rette for best mulig utnyttelse av overføringsnettet og en mer rettferdig fordeling av kostnadene mellom kundene. Effektbasert nettleie vil gi insentiver til effektiv nettutnyttelse, noe som over tid vil gi lavere nettkostnader for strømkundene, mindre naturinngrep og færre konflikter knyttet til nettutbygging, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) da denne ordningen ble klar.

Tre timer avgjør

For å redusere behovet for makskapasitet i strømnettet, er det ønskelig at folk sprer strømforbruket mer gjennom døgnet. Dersom alle plugger elbilen i laderen, lager mat, setter på en klesvask og så videre i det klokka slår 16, vil behovet for kapasitet i strømnettet være enormt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.