Ny nettleie 2022

Advarer mot dette

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig. Norsk brannvernforening frykter mange vil spre forbruket til natta.

NY PRISMODELL: Fra 1. juli endres prisene hos norske nettselskap. Nå får det mer å si hvor mye strøm du bruker samtidig. Foto: Heiko Junge / NTB
NY PRISMODELL: Fra 1. juli endres prisene hos norske nettselskap. Nå får det mer å si hvor mye strøm du bruker samtidig. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye nettleieordningen ble utsatt i vinter på grunn av høye strømpriser, men fra i morgen 1. juli innfører de norske nettselskapene en ny prisstruktur, som i større grad vil favorisere smart strømbruk – og straffe deg om du ikke gjør det så smart. Det er bestemt av myndighetene.

Nettleien vil som før bestå av to ledd: et fastledd (nå: kapasitetsledd) og et energiledd. Men der fastleddet tidligere var likt for alle kunder av samme type hos samme nettselskap, vil det nå være trappetrinnsbasert.

- Målet med den nye nettleiemodellen er å legge til rette for best mulig utnyttelse av overføringsnettet og en mer rettferdig fordeling av kostnadene mellom kundene. Effektbasert nettleie vil gi insentiver til effektiv nettutnyttelse, noe som over tid vil gi lavere nettkostnader for strømkundene, mindre naturinngrep og færre konflikter knyttet til nettutbygging, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) da denne ordningen ble klar.

SIKRINGSSKAPET: Her forklarer vi deg hvordan du skal sjekke at jordfeilbryteren fungerer, det bør du nemlig gjøre! Video: Martin K. Størbu Vis mer

Tre timer avgjør

For å redusere behovet for makskapasitet i strømnettet, er det ønskelig at folk sprer strømforbruket mer gjennom døgnet. Dersom alle plugger elbilen i laderen, lager mat, setter på en klesvask og så videre i det klokka slår 16, vil behovet for kapasitet i strømnettet være enormt.

Med den nye modellen belønnes du om du drøyer noen timer med klesvasken og venter til rett før leggetid før du plugger i elbilen.

Den nye prismodellen er nemlig laget slik at kapasitetsleddet blir dyrere jo mer strøm du bruker samtidig. Toppforbruket ditt beregnes ut fra et gjennomsnitt av de tre timene i løpet av måneden der du brukte mest strøm, men timene skal være fra ulike dager.

For eksempel: Om du holdt et snitt på henholdsvis 11 kilowatt (kW) + 11 kW to timer etter hverandre én dag, 10 kW en time et par dager etterpå og 8 kW en time uka etter som dine tre toppnoteringer for måneden, vil ditt maksforbruk bli beregnet til (11+10+8): 3 = 9,67 kW, og ikke (11+11+10): 3 = 10,67 kW.

Og det er nettopp dette maksforbruket som da avgjør hvilket trinn du havner i for den gjeldende måneden. De ulike trinnene er som følger (med Elvia som priseksempel i parentes):

  • 1) 0-1,9 kW (125 kr)
  • 2) 2-4,9 kW (200 kr)
  • 3) 5-9,9 kW (325 kr)
  • 4) 10-14,9 kW (450 kr)
  • 5) 15-19,9 kW (575 kr)
  • 6) 20-24,9 kW (700 kr)
  • 7) 25-49,9 kW (1325 kr)
  • 8) 50-74,9 kW (1950 kr)
  • 9) 75-99,9 kW (2575 kr)
  • 10) 100+ kW (5150 kr)

I vårt eksempel over (9,67 kW) ville vi da ha havnet i trinn 3. Ifølge Elvia, landets største nettselskap, som vi har brukt som priseksempel over, vil de aller fleste privatboliger havne i trinn 5 eller lavere. De siste tre trinnene vil nok være mest aktuelt for veldig store husholdninger eller bedrifter.

De ulike nettselskapene har lagt seg på ulike prisnivåer for de ulike trinnene, så her må du besøke nettsidene til ditt nettselskap for å finne nøyaktige priser.

Dermed blir det selvsagt en balansegang her, for med såpass store prisvariasjoner gjennom døgnet som vi har, er det jo fristende å skru på alt på en gang i timene der strømmen er billigst, men da vil du altså fort kunne havne i et dyrere trinn slik at vinninga går opp i spinninga.

Billigere om natta og i helga

I tillegg til at fastbeløpet vil variere basert på maksimalt samtidig forbruk, blir det også billigere å bruke strøm om natta enn på dagen – også det for å motivere til å spre strømforbruket vårt gjennom døgnet.

Mer spesifikt gjelder dagsatsen fra 06-22 på hverdager, mens nattsatsen gjelder fra 22-06, samt hele lørdag/søndag.

For Elvias del er det 6,25 øre per kilowattime (kWt) som skiller mellom de to satsene, men også her vil det være ulikt fra nettselskap til nettselskap.

- Bruk ladevett

Samtidig som det blir billigere å bruke strøm om natta enn på dagtid, advarer Norsk brannvernforening mot å spre strømforbruket.

- Av hensyn til brannsikkerheten vil vi advare mot et prissystem for nettleie og strømforbruk som frister folk til å bruke vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner om natta. Vår bekymring er at forbrukerne vil havne i en skvis mellom billigere strøm og risikofullt strømforbruk om natta, sier Mari Bræin Faaberg, avdelingsleder i Norsk brannvernforening, i en pressemelding.

Foreningen frykter at mange vil benytte anledningen også å lade elektriske produkter på nattestid når nettleien er på sitt laveste.

- Vi har dessverre registrert flere tilfeller der det begynner å brenne i enheter som står til lading, For eksempel brann i elsparkesykler som lader, sier Fraaberg, og legger til at de fraråder å lade elsparkesykler og annet utstyr innendørs om natta uten tilsyn.

- Bruk ladevett, oppfordrer foreningen og viser til ladevettreglene som er utviklet i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og If Forsikring.

Sjekk selv

Med mindre du har en nymotens app som lar deg følge strømbruket ditt time for time, eller til og med i sanntid, har du kanskje ikke noe forutsetning for å anslå hvilket trinn du vil havne på med tanke på det samtidige forbruket.

Men her kan nettsidene til nettselskapet ditt være til hjelp. Mange av dem lar deg logge på og få detaljer om ditt forbruk, som hvor mye du har brukt samtidig og liknende.

Omtalte Elvia, og sikkert andre, har faktisk et verktøy som automatisk analyserer siste års strømforbruk og gir deg en pekepinn på hva du kan vente deg av endringer på nettleieregninga.

På Elvias nettsider kan du kjapt sjekke hvordan du kommer ut av det nye nettleie-regnestykket. For undertegnedes del blir kostnaden økt med rundt 35 kroner måneden.
På Elvias nettsider kan du kjapt sjekke hvordan du kommer ut av det nye nettleie-regnestykket. For undertegnedes del blir kostnaden økt med rundt 35 kroner måneden. Vis mer

Som du ser i bildet over, kan undertegnede forvente en økt årlig kostnad på 431 kroner, eller da drøye 35 kroner i måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer