Advarer mot ekstremdrikk

Fire ganger så sterk som Red Bull.

Koffeinmengden i denne skal tilsvare omtrent ti halvlitersflasker Coca Cola. Foto: Produsenten
Koffeinmengden i denne skal tilsvare omtrent ti halvlitersflasker Coca Cola. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Energidrikken "Cocain" lanseres nå i Storbritannia. Den omdiskuterte drikken som inneholder fire ganger så mye koffein som "Red Bull" har fått britiske myndigheter til å vurdere å merke den med en advarsel.

- Hvis ikke blir det som å drikke alkohol uten å vite om det er øl eller whisky, sier Dr. Roland Griffiths til avisen Daily Mail.

Les også: - Red Bull er livsfarlig

Vil kreve merking

Han får støtte av amerikanske legekolleger, som blant annet reagerte kraftig på drikkens merkevarenavn da den ble lansert på det amerikanske markedet i fjor.

- Koffeininnholdet i energidrikker varier sterkt, men dette kommer sjelden godt nok frem på innholdsdeklarasjonene. Dessuten står det svært lite om mulige helsefarer knyttet til produktene, sier Griffiths.

Nå går han i bresjen for å kreve merking av den sterke energidrikken med tydelige advarsler.

Mens en boks "Red Bull" inneholder 80 mg. koffein, får du i deg hele 280 mg. gjennom å drikke en tilsvarende mengde "Cocain". Til sammenligning kan du drikke nesten ti halvlitersflasker Coca Cola for å oppnå samme mengde koffein.

Les også: Energidrikk hjelper ikke

Advarer barn

Griffiths vil spesielt advare barn mot å drikke "Cocaine". Produsenten av "Red Bull" har for lengst gått ut og frarådet barn og gravide fra å drikke sin energidrikk, og denne er også forbudt blant annet i Norge, Danmark og Uruguay.

"Cocain"-drikken inneholder følgende:

 • Vann med kullsyre
 • 18 g sukker
 • Sitronsyre
 • 705 mg taurin - skal virke effektivt på fordøyelsen
 • 280 mg koffein
 • Natriumbenzoat - for store mengder kan virke veksthemmende og føre til vekttap
 • 50 mg L-Carnitine - skal lette fordøyelsen
 • 25 mg Guarana - en naturlig variant av koffein som stimulerer det sentrale nervesystemet, og tas mer langsomt opp i kroppen

  Kilder: Daily Mail og expressen.se

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer