Advarer mot farlig alkohol

– Kan være falsk, svært helseskadelig og i verste fall føre til dødsfall, sier Tolletaten.

KONTROLL: Tolletaten stanset en varebil med falske korker på Svinesund. Foto: Tolletaten
KONTROLL: Tolletaten stanset en varebil med falske korker på Svinesund. Foto: Tolletaten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene er blitt registrert en økning i smugling og fortolling av tomme brennevinsflasker, plastkorker og falske flaskeetiketter til verdenskjente brennevinsdestillerier.

Tolletaten sier i en pressemelding at utviklingen gir grunn til sterk bekymring for at det foregår ulovlig omtapping, produksjon og salg av sprit utgitt for å være originalvarer.

– Ikke kjøp eller drikk brennevin fra ulovlige utsalgssteder. Den kan være falsk, svært helseskadelig og i verste fall føre til dødsfall, advarer de.

Her har Tolletaten stanset tomme flasker ved kontroll på Svinesund. Foto: Tolletaten
Her har Tolletaten stanset tomme flasker ved kontroll på Svinesund. Foto: Tolletaten Vis mer

Russetid

– Vi er dessverre nødt til å gå ut med en ny advarsel om falsk alkohol, kun et halvt år siden vi gjorde det sist. Nylige beslag gir ekstra grunn til bekymring, samtidig som vi er på vei inn i russetid og sommersesong, med tilhørende høyt nivå på festlige aktiviteter. Det er viktig at alle, uansett alder, forstår at det på ingen måte er trygt å kjøpe eller drikke ulovlig brennevin. Selv om det ser ut som originalvare, så kan innholdet være livsfarlig, advarer tolldirektør Øystein Børmer, i pressemeldingen.

I november i fjor advarte Tolletaten mot det samme. Den gang uttalte etaten at det i løpet av de siste 18 månedene hadde blitt registrert over 55 000 tomme brennevinsflasker, hvorav mange var falske kopier av kjente brennevinnsmerker.

– Når flaskene er kommet til Norge er det etter vår erfaring svært sannsynlig at de blir tappet med falsk brennevin, uttalte Tolletaten den gang.

BRANNFARE: Visste du at håndsprit kan være brannfarlig opptil to minutter etter at du har smurt det på hendene? Video: Tryg forsikring. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Avdekker isopropanol

Den siste tida er det registrert mistenkelig import av isopropanol, som er giftig og brukes blant annet i desinfeksjonsmidler som håndsprit. Når det knyttes opp mot smugling av tomflasker, ser Tolletaten det nødvendig å advare mot ulovlig og helseskadelig brennevin.

– Undersøkelser etaten har utført indikerer at isopropanol kan renses ved hjelp av destillasjon, slik at vanlig alkohol frigjøres. Risikoen er samtidig stor for at betydelige mengder av skadelige stoffer ikke fjernes i prosessen. Isopropanol er svært helseskadelig i seg selv, samt at det ved destillasjon ofte benyttes andre skadelige stoffer som blir med over i sluttproduktet. Noe som medfører alvorlig fare for liv og helse, forklarer Tolletaten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer