Advarer mot farlig kosmetikk

Shampo, sminke og deodoranter inneholder mer enn du har bedt om. Noen av kjemikaliene i vanlig kosmetikk kan være livsfarlige å bruke.

Publisert
Sist oppdatert

Helserisikoen ved bruk av kosmetikk er ukjent for de fleste.

Og fordi de giftige kjemikaliene brukes i små mengder, er det ofte vanskelig å påvise en sammenheng mellom et bestemt produktet og når noen blir syke.

Men betyr det at kosmetikk med giftige kjemikalier er trygge å bruke?

Advarer mot allergierDet mener ikke lederen for den britiske allergiforeningen. Hun advarer nå mot å tro at vanlig kosmetikk er helt ufarlig for de fleste.

- Det er en vanlig oppfatning at "om helsemyndighetene godkjenner det, vil det være ufarlig for meg og min familie".

- Men vi må være mye mer forsiktige med hva slags produkter vi omgir oss med. Stadig flere mennesker blir rammet av forskjellige typer allergier. Og eksponering for slike kjemikalier kan utløse den overømfintligheten som leder til astma eller eksem, forteller Judith May i foreningen Allergy UK til avisen Daily Telegraph.

Mange bivirkningerHun får også støtte fra det norske Forbrukerrådet som er bekymret over det store antallet farlige kjemikalier i hverdagsprodukter som kosmetikk.

En undersøkelse som ble gjennomført av Mattilsynet i fjor, viser også at hele to av tre kvinner, og annenhver mann, har opplevd plager som følge av kosmetikkbruk. Allikevel er det få som klager på produktene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer