Advarer mot farlig kosmetikk

Shampo, sminke og deodoranter inneholder mer enn du har bedt om. Noen av kjemikaliene i vanlig kosmetikk kan være livsfarlige å bruke.

Publisert
Sist oppdatert

Helserisikoen ved bruk av kosmetikk er ukjent for de fleste.

Og fordi de giftige kjemikaliene brukes i små mengder, er det ofte vanskelig å påvise en sammenheng mellom et bestemt produktet og når noen blir syke.

Men betyr det at kosmetikk med giftige kjemikalier er trygge å bruke?

Advarer mot allergier
Det mener ikke lederen for den britiske allergiforeningen. Hun advarer nå mot å tro at vanlig kosmetikk er helt ufarlig for de fleste.

- Det er en vanlig oppfatning at "om helsemyndighetene godkjenner det, vil det være ufarlig for meg og min familie".

- Men vi må være mye mer forsiktige med hva slags produkter vi omgir oss med. Stadig flere mennesker blir rammet av forskjellige typer allergier. Og eksponering for slike kjemikalier kan utløse den overømfintligheten som leder til astma eller eksem, forteller Judith May i foreningen Allergy UK til avisen Daily Telegraph.

Mange bivirkninger
Hun får også støtte fra det norske Forbrukerrådet som er bekymret over det store antallet farlige kjemikalier i hverdagsprodukter som kosmetikk.

En undersøkelse som ble gjennomført av Mattilsynet i fjor, viser også at hele to av tre kvinner, og annenhver mann, har opplevd plager som følge av kosmetikkbruk. Allikevel er det få som klager på produktene.

- Vi fikk mange klager på hårfjerningsprodukter sommeren 2002, men vi ante ikke at tallene var så høye for alle kategorier av kosmetikk, for dette er det ingen som har kartlagt tidligere. Men jeg tenker at hovedårsaken til at så få klager, er at folk ikke vet hvor de skal henvende seg, sier Line Andersen som er rådgiver ved Forbrukerrådet.

Hun trekker frem bruken av triklosan som et eksempel på kjemikalier som kan være skadelige både på kort og lang sikt. Triklosan har en anti-bakteriell effekt og finnes i mange produkter som tannkrem, deodoranter og rensekremer. Ulempene med dette stoffet er at flere bakterier kan utvikle resistens og at produktene kan påvirke den naturlige bakteriekulturen i kroppen vår.

- Vi blir ikke noe friskere av å gå rundt og bekymre oss. Men det er altså et stort problem at mange vanlige produkter inneholder en mengde kjemikalier som vi har altfor lite kunnskap om, forteller Andersen.

Flere farer
Kravet til produsentene er glassklart: Produktet skal inneholde informasjon som gjør at du selv kan finne ut av hvilke kjemikalier som er tilsatt i shampoen eller tannkremen. Men for en vanlig forbruker er det slett ikke lett å vite hva slags tilsetninger som kan være farlige eller harmløse.

Paraben er et av kjemikaliene som har fått oppmerkomhet i det siste. Stoffet tilsettes som et konserveringsmiddel i deodoranter og fuktighetskremer og er satt i forbindelse med økt risiko for brystkreft.

Arylaminer, phtalater og nitrosaminer er andre typer kjemikalier som finnes i mange helt vanlige forbruksvarer. Felles for disse tilsetningene er at de er svært giftige i større mengder og regnes som svært kreftfremkallende.

Om du har gode kunnskaper i kjemi kan du jo forsøke å finkjemme innholdsdeklarasjonen for å finne de tryggeste produktene. Men for de fleste av oss vil det være bedre å se etter kosmetikkmerker som tar faren ved kjemikaliene på alvor.

Følger regelverket
Kosmetikkprodusenten Body Shop regnes blant de flinkeste i klassen når det kommer til miljøvennlige og trygge produkter. Men også der i gården selges produkter som inneholder potensielt farlige kjemikalier.

- Bruken av kjemikalier i kosmetikk er strengt regulert av EU og alle våre produkter er laget innenfor dette regelverket.

- Vi legger stor vekt på å velge naturlige og kjemiske råvarer som er trygge å bruke. På noen områder er vi også strengere enn det statlige regelverket når det kommer til innholdet i våre produkter, forteller informasjondirektør Shelley Simmons ved Body Shops engelske hovedkontor til Mozon.

Body Shop bruker verken formaldehyd eller akrylaminer i varene sine. Bruken av phtalater blir avsluttet i 2005 mens både parabener og nitrosaminer finnes i flere produkter.

Bedre med miljømerket
Det nordiske miljømerket Svanen er foreløpig det enkleste valget for den som vil bruke tryggere kosmetikkprodukter. Men dessverre er utvalget av disse varene fortsatt begrenset. Forbrukerrådet oppfordrer nå norske forbrukere til å stille høyere krav til kjedebutikkene som selger kosmetikk.

- Miljømerkede produkter med færre farlige kjemikalier finnes jo i Danmark. Men foreløpig har vi i Norge stilt for lave krav til de som selger oss kosmetikk. Jeg håper norske forbrukere kan presse forhandlerne til å tilby flere trygge produkter i fremtiden, sier Andersen.

Dette er kjemikaliene
Vanlige produkter som shampoo, vaskemiddel, sminke og tannkrem inneholder en rekke kjemikalier som skal gi bedre lukt, smak eller holdbarhet. Men hvilke stoffer kan være farlige og hvilke er helt harmløse? Her er en oversikt over de mest kjente typene kjemikalier som kan være skadelige for helsen din:

Formaldehyd
Dette stoffet er et billig konserveringsmiddel som brukes i produkter som vaskemidler, tekstiler, shampoo, balsam og badeskum. Man antar at stoffet blant annet kan utløse hudallergier og kan ha en sammenheng med utvikling av forskjellige typer kreft.

Phtalater
Dette stoffet har en evne til å forsterke lukt og gjøre plastprodukter mykere. Pthalater er allerede forbudt i leker som lages for barn men brukes i forskjellige kosmetikkprodukter. Stoffene er satt i sammenheng med lavere sædkvalitet, allergier og økt risiko for utvikling av brystkreft.

Parabener
Britiske forskere advarte i fjor mot sammenhengen mellom parabener og brystkreft. Kjemikaliene som blant annet finnes i fuktighetskremer og deodoranter ble oppdaget i mange av svulstene til kvinner som ble operert for brystkreft.

LES HELE SAKEN: ADVARER MOT DEODORANT

Nitrosaminer
Disse kjemikaliene er kreftfremkallende i en slik grad at EUs vitenskapelige komite har konkludert med at det ikke finnes en sikker minstegrense for inntak av disse stoffene. Nitrosaminer finnes blant annet i rensekremer og shampoer.

Arylaminer
Disse kjemikaliene er et uønsket biprodukt av fargestoffer som brukes i hårfarger. Noen forskere mener det finnes en sammenheng mellom arylaminer og kreft i blæren. Regelmessig hårbleking kan øke denne risikoen.

 

Mozon.no 01.04.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer