Advarer mot fedme-epidemi

Fedme er et av de største helseproblemene i den vestlige verden. Nå advarer britiske leger mot det de kaller en epidemi i overvekt.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er lederne for Storbritannias tre største medisinutdanninger som nå går ut sammen med en kraftig advarsel. Sykelig overvekt har eksplodert i løpet av de siste tiårene og begynner å få alvorlige konsekvenser for folkehelsen.

Fete barn
Legene er spesielt bekymret for den stadig økende andelen av barn som sliter med alvorlig overvekt. Resultatene er pustebesvær, genetiske endringer og diabetes hos barn helt ned i barnehagealder.

- Vi begynner nå å se konsekvensene av et samfunn i overvekt, spesielt hos barn. Vi pleide å kalle diabetes type 2 for ”voksendiabetes” fordi vi oppdaget sykdommen hos 40- og 50-åringer. Nå observerer vi type 2-diabetes hos barn helt ned i seksårsalderen, forteller Professor Peter Kopelman til avisen Independent.

- Fedmen fører til alvorlige komplikasjoner for vanlige 20-åringer. Om vi ikke reagerer på dette nå vil vi få enda større problemer i neste generasjon, legger han til.

Vi blir også fetere
Problemene med fedme er dessverre ikke noe som bare rammer de som lever av Guinness og potetgull. Også her hjemme ser forskerne at kroppsvekten øker jevnt og trutt.

- Det er ingen tvil om at fedme er et økende problem også her i Norge. Etter definisjonene til Verdens Helseorganisasjon lider nå omtrent 15 prosent av den norske befolkningen av fedme, forteller seniorforsker Åge Tverdal ved Folkehelseinstituttet til Mozon.

Ikke bare kroppsvekt
Forskeren presiserer at de norske tallene bygger på voksne mennesker og ikke nødvendigvis gjenspeiler situasjonen blant barna. Årsakene til den økende vekten ser derimot ut til å være ganske åpenbare.

- Vi kan ikke si med full sikkerhet akkurat hva som fører til at stadig flere nordmenn blir overvektige. Men det virker ganske åpenbart at det er en kombinasjon av at vi spiser mer og beveger oss mindre.

- Når det er sagt skal vi ikke se oss blinde på kroppsvekt som den eneste indikatoren på helse. Jeg vil mye heller være en overvektig ikke-røyker i brukbar form enn en røykende og slank sofagris, sier Tverdal.

 

Mozon.no, 14.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer