Advarer mot fetthysteri

Foreldre med fettfobi gir barna farlig ferdigmat.

Ikke være redd for å putte til ekstra fett i barnematen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Ikke være redd for å putte til ekstra fett i barnematen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Sverige advarer nå legene om en fettfobi som har gått for langt.

- Det er helt på jordet å oppfordre foreldre til å kutte ned på fettet til småbarn, sier professor i barnemedisin Birgitta Strandvik ved Gøteborgs universitet til alltombarn.se. Hun forsker på fettsyrer i kosten.

Små barn trenger fett for å utvikle seg og vokse på riktig måte. Hun får støtte av den norske ernæringseksperten Gunn Helene Arsky i Din Kost.

- Barn har større behov for fett enn voksne per kilo kroppsvekt. Men da i form av det sunne, umettede fettet som for eksempel finnes i laks og avokado, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til DinSide Helse.

Tilsett olje

Den svenske professoren mener at ferdigmat på glass inneholder for lite fett.

Ikke alle babyglass inneholder nok fett. Illustrasjonfoto: Colourbox.com
Ikke alle babyglass inneholder nok fett. Illustrasjonfoto: Colourbox.com Vis mer


- Vi har hatt flere tilfeller der barn har blitt kvitt mage- og tarmproblemer på grunn av er fettrik kost, og oppfordrer foreldre til å tilsette en liten klatt smør eller olje i ferdigmaten, sier hun.

Les også: Moser anbefalingene av barnemat

Gunn Helene Arsky mener at produsentene i Norge forholder seg til strenge EU-regler når det gjelder innholdet i barnemat og at de følger de anbefalingene som helsemyndighetene gir.

- I enkelte av Helios sine økologiske barnematglass står det at man bør tilsette olje, og det bør foreldre følge. Kun på den måten vil barnet få i seg tilstrekkelig med fett, sier hun.

Hun er enig i at sunnehetshysteriet i enkelte tilfeller er gått vel langt, også her til lands.

- Norske myndigheter anbefaler ikke H-melk til barn under tre år som i Danmark. Men jeg har møtt mødre som kun gir vann til måltidene og det er ikke bra. Barn bør få melk til grøt og brødmåltider, sier hun.

Les også: Bedre utvalg av barnemat

Blir feite

Birgitta Strandvik mener at mindre fett i maten kan føre til at barn spiser mer godterier og gjør dem fortere sulten.

En studie blant fireåringer viser blant annet at de som spiste mest fett, var de slankeste.

- Det er ingen tvil om at det finnes en sammenheng mellom lite fett i maten og feite barn. For lite fett kan føre til overvekt, påpeker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer