Black week og bytterett:

Advarer mot julegavesmell

Sjekk dette før du handler julegaver på Black Week.

SVART SALG: Den amerikanske tilbudsdagen Black Friday har truffet Norge med storm. Og ikke bare er det Black Friday, flere butikker kjører både black week og black month. Og da har vi ikke begynt å snakke om cyber monday, dagen (eller uken) for de gode nettilbudene. Illustrasjonsfoto: Gianluca Vannicelli/Shutterstock/NTB
SVART SALG: Den amerikanske tilbudsdagen Black Friday har truffet Norge med storm. Og ikke bare er det Black Friday, flere butikker kjører både black week og black month. Og da har vi ikke begynt å snakke om cyber monday, dagen (eller uken) for de gode nettilbudene. Illustrasjonsfoto: Gianluca Vannicelli/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lang julegaveliste? Denne uka bombarderes vi med det ene tilbudet, tilsynelatende bedre enn det andre, og det er klart det frister å gjøre unna julehandelen nå.

Men hva om den ikke faller i smak? Eller flere har hatt samme tanke? Eller gaven rett og slett ikke passer?

Før du går helt amok og gjør unna julehandelen er det særlig én ting du bør ha i bakhodet, ifølge Nora Wennberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet.

- Du har ikke en lovfestet bytterett. Ønsker du mulighet for å bytte, må du sjekke med butikken og hva vilkårene der er, sier Gløersen til DinSide.

- Det er viktig å vite at det med bytterett er noe som butikken kan velge å gi - og å sette betingelser for. Det er ikke noe du har krav på. Vi har ikke en lovfestet bytterett i Norge.

Er du opptatt av at gaven må kunne byttes må du altså sjekke i butikken, og gjerne be om byttelapp.

- Det er også viktig å sjekke betingelsene for bytte, som for eksempel om gaven må være ubrukt eller uprøvd, og emballasjen ubrutt. Dette vil variere fra butikk til butikk.

Angrerett på nett

Å forhøre seg om bytteregler i butikk er én ting, det kan være en litt mer selsom opplevelse på nett, om ikke vilkårene kommer tydelig fram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.