Advarer mot kanel

Ikke spis mer kanel enn det du trenger til julegrøten. For store mengder kan gi alvorlige leverskader, advarer tyske helseeksperter.

Publisert
Sist oppdatert

Kanel har blitt et populært krydder i mange matvarer. Men nå advarer tyske helsemyndigheter mot å spise mer kanel enn du trenger.

Mange typer kanel inneholder nemlig giftstoffet kumarin. Noen teskjeer kanel om dagen kan derfor være nok til å gi alvorlige leverskader.

- Det er ingen tilfeldighet at krydder har mye smak. Mange produkter kan gi kraftige effekter når de tas i store doser, og disse effektene er ikke alltid positive.

- En normal bruk av kanel som krydder, bør ikke gi noen økt risiko. Men det forutsetter måtehold, og vi advarer mot å få i seg flere teskjeer med kanel hver dag, som i noen kosttilskudd, sier toksikolog Ulla Beckman Sundh ved det svenske Mattilsynet til avisen Svenska Dagbladet.

Les også: - Kast de farlige pillene!

Fant giftstoffAdvarselen bygger på undersøkelser som er gjennomført av tyske helsemyndigheter. De var i utgangspunktet skeptiske til en ny EU-lovgivning som blant annet ville gjøre det lettere å selge kosttilskudd som inneholder høyere innhold giftstoffer.

Da myndighetene så nærmere på mange av næringsmidlene, fant de mange eksempler på kanel som inneholdt store mengder av giften kumarin. Kanel brukes også i en del kosttilskudd mot diabetes og som slankemiddel, og da ofte i mengder som tilsvarer flere teskjeer daglig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer