Advarer mot keisersnitt

Norske og utenlandske leger advarer mot bruk av keisersnitt ved fødsel om det ikke er helt nødvendig. Inngrepet kan føre til alvorlige komplikasjoner og enda større problemer ved neste fødsel. Joachim Henriksen

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere kvinner ønsker å føde ved hjelp av keisersnitt. Men nå advarer legene mot den nye trenden. Sammenliknet med en vanlig fødsel er keisersnitt slett ikke så ukomplisert som mange tror.

Flere komplikasjoner- Det oppstår langt flere komplikasjoner ved keisersnitt både for mor og barn enn ved normale fødsler. Vi bør ikke gjøre operative inngrep oftere enn nødvendig, sier lederen for Nasjonalt råd for fødselsomsorg, overlege Pål Øyan i et intervju med Aftenposten.

En ny undersøkelse viser at det oppstår komplikasjoner ved 20 prosent av de gjennomførte operasjonene. Det er tall som gjør Øyan bekymret.

- De fleste kompikasjonene er beskjedne, slik som for eksempel sårinfeksjoner. Men vi ser også større blødninger og økt blodproppfare hos kvinnene. Og en sjelden gang går det ekstremt galt, forteller Øian.

Skotsk undersøkelseBekymringen hos norske leger deles også av eksperter i andre land. BBC forteller i dag om en skotsk undersøkelse som viser at keisersnitt kan ha flere alvorlige konsekvenser.

Kvinner som føder med keisersnitt påfører både seg selv og barnet større risiko for infeksjoner og andre komplikasjoner. I tillegg viser det seg at muligheten for å bli gravid igjen blir redusert hos de som har gått gjennom operasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer