Advarer mot keisersnitt

Norske og utenlandske leger advarer mot bruk av keisersnitt ved fødsel om det ikke er helt nødvendig. Inngrepet kan føre til alvorlige komplikasjoner og enda større problemer ved neste fødsel. Joachim Henriksen

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere kvinner ønsker å føde ved hjelp av keisersnitt. Men nå advarer legene mot den nye trenden. Sammenliknet med en vanlig fødsel er keisersnitt slett ikke så ukomplisert som mange tror.

Flere komplikasjoner
- Det oppstår langt flere komplikasjoner ved keisersnitt både for mor og barn enn ved normale fødsler. Vi bør ikke gjøre operative inngrep oftere enn nødvendig, sier lederen for Nasjonalt råd for fødselsomsorg, overlege Pål Øyan i et intervju med Aftenposten.

En ny undersøkelse viser at det oppstår komplikasjoner ved 20 prosent av de gjennomførte operasjonene. Det er tall som gjør Øyan bekymret.

- De fleste kompikasjonene er beskjedne, slik som for eksempel sårinfeksjoner. Men vi ser også større blødninger og økt blodproppfare hos kvinnene. Og en sjelden gang går det ekstremt galt, forteller Øian.

Skotsk undersøkelse
Bekymringen hos norske leger deles også av eksperter i andre land. BBC forteller i dag om en skotsk undersøkelse som viser at keisersnitt kan ha flere alvorlige konsekvenser.

Kvinner som føder med keisersnitt påfører både seg selv og barnet større risiko for infeksjoner og andre komplikasjoner. I tillegg viser det seg at muligheten for å bli gravid igjen blir redusert hos de som har gått gjennom operasjonen.

Redusert fruktbarhet
Den skotske undersøkelsen har undersøkt 283 mødre som fødte med og uten keisersnitt. Noen år senere hadde halvparten av gruppen fått enda et barn.

Hos kvinner som hadde gått gjennom en normal fødsel oppga omtrent 5 prosent at de hadde fått vanskeligheter med å bli gravide igjen. Blant kvinnene som hadde født med keisersnitt var det tilsvarende tallet på 19 prosent.

- Den vanlige oppfattelsen blant kvinner er at keisersnitt er et bedre og tryggere alternativ til en vanlig fødsel. Vi begynner nå å se at dette slett ikke er tilfelle, sier den engelske legen Maggie Blott ved Royal College of Obstetricians and Gynaecologists til BBC News.

- Keisersnitt medfører faktisk en større risiko for barnet og kan gjøre neste fødsel mer komplisert. Om keisersnitt er nødvendig får vi akseptere risikoen. Men om operasjonen ikke er helt nødvendig bør vi unngå denne risikoen, mener Blott.

Flere grunner
Det kan finnes flere grunner til at mødre ønsker å føde ved hjelp av keisersnitt. Tidligere komplikasjoner ved fødsel kan være en viktig årsak til å ikke føde på vanlig måte.

En annen gruppe er de som har opplevd seksuelle overgrep eller har mentale hindringer mot å gjennomføre en vanlig fødsel. I tillegg kommer også de som ikke har noen spesifikk grunn til å bruke keisersnitt, men som anser operasjonen som et bedre eller enklere alternativ til vanlig fødsel.

Både de norske og skotske legene legger vekt på at det er et helt legitimt behov for keisersnitt hos mange kvinner som opplever fødsel som svært traumatisk.

- Gruppen som ønsker keisersnitt uten noen klar medisinsk indikasjon må bli tatt på alvor tidlig i svangerskapet, sier Øian til Aftenposten.

 

Mozon.no, 14.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer