Advarer mot knuste piller

Vær forsiktig med å knuse tabletter. Det kan gi alvorlige bivirkninger.

Publisert
Sist oppdatert

Mange sliter med å svelge hele tabletter, og velger derfor å knuse tablettene. Dette kan føre til alvorlige bivirkninger.

Utløses for fortTabletter er ofte satt sammen på en spesifikk måte som påvirker hvordan de slippes ut i kroppen, skriver BBC News.

For eksempel er noen medisiner satt sammen slik at du bare trenger å ta én tablett om dagen, og ikke flere per dag. Da er tabletten satt sammen på en måte som gjør at den utløses langsomt.

Ved å knuse den, kan systemet komme ut av balanse. Blant annet kan medisinen utløses for fort og gi skadelige bivirkninger.

Så mye som 60 prosent av eldre kan ha problemer med å svelge tabletter. Tidligere forskning har vist at 80 prosent av britiske sykepleiere på eldrehjem knuser tablettene for å hjelpe pasientene.

Varierer- Det varierer fra tablett til tablett om de egner seg for knusing. En del tabletter er laget slik at de ikke skal knuses, sier Siri B. Haugedal, avdelingsleder ved Sykehusapoteket i Trondheim.

For personer som har problemer med å svelge hele tabletter, finnes det andre alternativer. Medisin i flytende form og stikkpiller er blant alternativene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer