Kriminelle tiggere:

Advarer mot kynisk svindel

- Selv om man tror gjerningen er god, så er den ikke nødvendigvis det, sier politiet til DinSide.

ADVARER: Etterforskningsleder i politiet i Trøndelag, Kjetil Mollan, sier at kunder bør være på vakt. Foto: Audun Braastad / NTB
ADVARER: Etterforskningsleder i politiet i Trøndelag, Kjetil Mollan, sier at kunder bør være på vakt. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En Coop Extra-butikk nord i Trøndelag sliter med kyniske svindlere som forsøker å lure en rekke kunder - da særlig de eldre.

Det skriver Trønder-Avisa.

Butikksjef Jan Magne Bjørke, sier til avisa at det er bra svindelen blir belyst i media.

Svindlernes framgangsmetode beskrives som «pågående».

- Kvinnelige tiggere sitter utenfor butikken og forsøker å overbevise kunder om å betale for ulike barneartikler de sier at de trenger. Enten ved å bare følge etter dem, eller ved å spørre dem på utsida av butikken, sier Bjørke til avisa.

DinSide har vært i kontakt med Bjørke, som henviser til sitatene gitt til Trønder-Avisa.

Tror de gjør en god gjerning

Butikksjefen forteller videre at han har sett tiggere ta med egen kurv og fylle den med ullprodukter, morsmelkerstatning og andre kostbare varer.

- Kundene blir gjerne sjokkert over hvor mye de tar med, men flere er samtidig så snille at de går med på å betale for det, sier han, og forklarer at noen kunder har betalt 50 kroner, mens andre punger ut opp mot 3000 kroner for tiggernes varer.

«Kundene opplever, ifølge butikksjefen, at de gjør en god gjerning, kanskje på grunn av et ubehagelig press fra kvinnene, men Bjørke avslører at pengene på ingen måte går til barna», skriver Trønder-Avisa.

Vil ha pengene tilbake

- Det er hele poenget: Enten litt seinere på dagen, eller dagen etter, kommer det som regel en mann tilbake til butikken med de samme varene. Han ønsker å få returnert varene for å få pengene tilbake, sier han til avisa.

Han beskriver mannen som hissig dersom han ikke får det som han vil.

BAKTERIER I ULLPLEDD: Vi tok med oss to ullpledd til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Der gjorde vi noen overraskende funn. Video: Embla Hjort-Larsen / Sofie Persdatter Sangnæs. Vis mer

Ifølge butikksjefen har svindelmetoden tatt seg opp den siste tida - med et anslagsvis tosifret antall hendelser de siste 14 dagene. Han råder alle kunder til å gå forbi dersom de blir forespurt om å betale for kvinnenes varer.

Ifølge Trønder-Avisa skal også en annen Coop Extra-butikk ha opplevd den samme svindelmetoden.

- Man skal vokte seg

Etterforskningsleder i politiet i Trøndelag, Kjetil Mollan, er kjent med svindelmetoden. Til DinSide oppfordrer han kunder om å være på vakt:

- Man skal vokte seg. Selv om man tror gjerningen er god, så er den ikke nødvendigvis det. Det kan hende pengene ikke går til vedkommende med det største behovet, sier han.

Mollan forteller at det foreløpig ikke foreligger anmeldelser.

- Hvis man vil gjøre en god gjerning: Doner penger gjennom organisasjoner med et apparat man kan stole på. Det er den generelle anbefalingen, sier han til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer