Advarer mot livsfarlig kosttilskudd

Vil ta populært slankemiddel og kosttilskudd av markedet.

Kosttilskuddet CLA har ingen positive effekter og kan gi blodpropp og diabetes type 2, sier Mosjons- og ernæringsrådet i Danmark. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Colourbox
Kosttilskuddet CLA har ingen positive effekter og kan gi blodpropp og diabetes type 2, sier Mosjons- og ernæringsrådet i Danmark. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kosttilskuddet CLA er under skarp kritikk av Mosjons- og Ernæringsrådet i Danmark etter at en ny rapport om tilskuddet har blitt publisert. Nå vil de at middelet skal tas av markedet, skriver nettutgaven av Fyens Stiftstidende.

Skadelige virkninger

CLA (conjugated linoleic acid), eller konjugert linolsyre, er en flerumettet fettsyre som finnes naturlig i en rekke matvarer, særlig i melk og enkelt typer kjøtt. CLA har de siste årene blitt et populært kosttilskudd, og har blitt presentert som et vidundermiddel som tærer fettceller samtidig som det skal bevare muskelmassen.

Les også: Derfor bør du spise karbohydrater

- Det er ingen positive effekter av CLA, men vi kan se skadelige virkninger hos forsøkspersoner som har tatt det. Årene blir mindre smidige og insulinproduksjonen reduseres. Det betyr i ytterste konsekvens en økt risiko for å få blodpropp og diabetes type 2, forteller professor Harald S. Hansen, en av forfatterne bak rapporten, til avisen.

Har advart gravide og overvektige

Mattilsynet kjenner ikke til den nye rapporten, men rådgiver Anne Kristi Sommer sier til DinSide Helse at Mattilsynet vil vurdere å sette i gang nye undersøkelser av kosttilskuddet dersom negative bivirkninger er avdekket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.