Advarer mot livsfarlig kosttilskudd

Vil ta populært slankemiddel og kosttilskudd av markedet.

Kosttilskuddet CLA har ingen positive effekter og kan gi blodpropp og diabetes type 2, sier Mosjons- og ernæringsrådet i Danmark. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Colourbox
Kosttilskuddet CLA har ingen positive effekter og kan gi blodpropp og diabetes type 2, sier Mosjons- og ernæringsrådet i Danmark. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kosttilskuddet CLA er under skarp kritikk av Mosjons- og Ernæringsrådet i Danmark etter at en ny rapport om tilskuddet har blitt publisert. Nå vil de at middelet skal tas av markedet, skriver nettutgaven av Fyens Stiftstidende.

Skadelige virkninger

CLA (conjugated linoleic acid), eller konjugert linolsyre, er en flerumettet fettsyre som finnes naturlig i en rekke matvarer, særlig i melk og enkelt typer kjøtt. CLA har de siste årene blitt et populært kosttilskudd, og har blitt presentert som et vidundermiddel som tærer fettceller samtidig som det skal bevare muskelmassen.

Les også: Derfor bør du spise karbohydrater

- Det er ingen positive effekter av CLA, men vi kan se skadelige virkninger hos forsøkspersoner som har tatt det. Årene blir mindre smidige og insulinproduksjonen reduseres. Det betyr i ytterste konsekvens en økt risiko for å få blodpropp og diabetes type 2, forteller professor Harald S. Hansen, en av forfatterne bak rapporten, til avisen.

I 2004 advarte det norske Mattilsynet overvektige og gravide mot å bruke CLA. Illustrasjonsfoto: Colourbox
I 2004 advarte det norske Mattilsynet overvektige og gravide mot å bruke CLA. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Har advart gravide og overvektige

Mattilsynet kjenner ikke til den nye rapporten, men rådgiver Anne Kristi Sommer sier til DinSide Helse at Mattilsynet vil vurdere å sette i gang nye undersøkelser av kosttilskuddet dersom negative bivirkninger er avdekket.

Hun forteller at Mattilsynet ikke har endret sitt syn om CLA siden 2004, da gravide, ammende og de med risiko for å utvikle "velstandssykdommer" som hjerte-karsykdommer og diabetes type 2, ble advart mot å bruke CLA-preparater.

Les også: Her er slankevannet

"Dersom gravide kvinner tar CLA som kosttilskudd, kan dette ha uheldige effekter både på barnets fødselsvekt og lengde. Hos ammende mødre som bruker CLA-tilskudd går fettinnholdet i morsmelken ned, og dette er uheldig for barnet.

CLA kan også ha uheldige virkninger for mennesker som er disponert for hjerte-karsykdommer eller diabetes", står det å lese i pressemeldingen fra 2004.

- Må dokumenteres

- Mattilsynet kjenner ikke til hvilke positive effekter de forskjellige kosttilskuddene har, men dersom det ved merking eller markedsføring av produktene fremgår at de har spesielle positive effekter, skal disse dokumenteres, forklarer Sommer.

- Det finnes veldig god og omfattende dokumentasjon om at CLA er trygt å bruke. CLA finnes til og med tilsatt i morsmelkerstatning i enkelte land. Ser man på hele bildet, så vil man få et noe annet inntrykk av kosttilskuddet, sier Espen Erichsen, produktansvarlig hos Pharma Vita AS, som selger et CLA-holdig produkt, på sine nettsider.

Les også: Treningspillen for sofagriser

- CLA er noe vi får i oss hver dag på naturlig vis, det er ikke et fremmedstoff. Det er snakk om mengder. Men skulle Mattilsynet komme frem til samme konklusjon som den danske rapporten, og innføre nye regler om CLA, så må vi forholde oss til det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer