Advarer mot lykkepiller

Amerikanske helsemyndigheter har nå sendt ut en advarsel om bruk av flere populære antidepressiva. Årsaken er at pillene kan føre til enda større depresjoner.

Publisert
Sist oppdatert

Det er det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) som nå ber produsentene av såkalte lykkepiller om å føre opp en advarsel på sine medikamenter. De mistenker at pillene kan føre til enda større problemer for noen brukere.

Komplikasjoner ved bruk av lykkepiller kan være en forverring av depresjon, angstanfall, manisk oppførsel og økt risiko for selvmordsforsøk. Det er spesielt i begynnelsen av en behandling eller når doseringene blir endret at disse problemene kan oppstå.

Vanlige antidepressiva
Blant pillene som mistenkes for å føre til bivirkninger er flere kjente antidepressiva. Advarselen fra FDA omfatter produktene Prozac, Zoloft, Paxil, Luvox, Celexa, Lexapro, Wellbutrin, Effexor, Serzone og Remeron.

- Vi er ikke sikre på at disse medikamentene er ansvarlige for endringer i adferden hos brukerne. Men vi vil allikevel be leger og pårørende om å være på vakt mot komplikasjoner og søke øyeblikkelig behandling om problemer skulle oppstå, sier Russel Katz til webmagasinet WebMD. Katz er leder for forsknings- og evalueringsavdelingen ved FDA og ønsker seg nå mer forskning på mulige komplikasjoner ved bruk av antidepressiva.

- Vi håper mer forskning vil gi oss et bedre svar på om medikamentene er effektive og hvorvidt de kan bidra til flere selvmord.

Bør ikke slutte
Den amerikanske advarselen innebærer allikevel ikke at brukerne anbefales å slutte med medikamentene. Men man bør være spesielt påpasselig om pillene ser ut til å føre til negative endringer i personligheten til brukeren.

I tillegg til økt depresjon bør man være på vakt mot følgende symptomer: Angst, panikkanfall, søvnløshet, irritablitet, aggresjon, stor rastløshet og manisk oppførsel.

Mozon 26.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer