Advarer mot naturmidler

Verdens helseorganisasjon advarer nå mot ukritisk bruk av naturlegemidler. I noen tilfelle kan produktene være livsfarlige.

Publisert
Sist oppdatert

[Forum: Stoler du på naturmedisin?]

Mange tusen nordmenn bruker alternativ medisin og naturlegemidler daglig. Men nå advarer Verdens Helseorganisasjon (WHO) mot flere farlige bivirkninger. I noen tilfelle har kombinasjonen av naturlegemidler og andre medisiner ført til dødsfall.

- Det at noe er naturlig betyr ikke nødvendigvis at det er helt ufarlig. Men om du holder deg til anbefalte doseringer og snakker med legen før du blander forskjellige medisiner, vil naturlegemidler være helt trygt, sier Turid Backer i Bransjerådet for Naturmidler.

Farlig Ginkgo BilobaEt av produktene som nå trekkes fram av WHO er naturlegemiddelet Ginkgo Biloba. De blodfortynnede effektene av ginkgo kan blant annet føre til bedre sirkulasjon, motvirke aldring av hjernen og hjelpe mot svimmelhet og øresus.

Men i kombinasjon med blodfortynnende medisiner kan produktet være direkte livsfarlig. Indre blødninger, hjernblødninger og store blodtap under operasjoner er blant bivirkningene som er registrert av WHOs senter i Uppsala i Sverige.

Disse bivirkningene er ikke ukjent blant produsenter og leger. Når du kjøper Ginkgo Biloba i Norge vil pakningen også inneholde en advarsel om forsterkende effekt i kombinasjon med andre blodfortynnende midler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer