Advarer mot nesespray

Har ført til dødsfall blant spedbarn.

- Barn under to år bør ikke bruke slimavsvellende legemidler, sier Ansgar Berg, professor og forskningslege ved Klinisk forskningspost for barn ved Haukeland Universitetssykehus.  Foto: Kristin Sørdal
- Barn under to år bør ikke bruke slimavsvellende legemidler, sier Ansgar Berg, professor og forskningslege ved Klinisk forskningspost for barn ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Barn under to år bør ikke bruke slimavsvellende legemidler, sier Ansgar Berg, professor og forskningslege ved Klinisk forskningspost for barn ved Haukeland Universitetssykehus. Dette ifølge en nyhetsmelding på Helse Bergens nettsider.

Berg har gått igjennom forskning på området, Legemiddelverkets bivirkningsdatabase og statistikk fra Giftinformasjonen, for å se på virkningene av bruk av slimavsvellende nesespray hos barn. Resultatene er publisert i den ferskeste utgaven av Tidsskrift for Den norske Legeforening (nr. 20).

Artikkelen viser til en rekke rapporter om alvorlige bivirkninger hos barn i USA og England.

– Legemidler har ført til dødsfall blant spedbarn fordi det har påvirket hjertet og gitt rytmeforstyrrelser, eller har ført til pustestans, sier Berg ifølge Helse Bergen på nett.

Det er imidlertid ikke rapportert om alvorlige bivirkninger i Norge.

For liten til medisiner - dette kan hjelpe

Reseptfritt på apotek og i butikk

På verdensbasis finnes det en rekke forskjellige virkestoffer i slimavsvellende legemidler til bruk i nesen, men i Norge er det kun to virkestoffer som er på markedet: xylometazolin og oksymetazolin. Disse får du i reseptfrie sprayer som Otrivin, Rhinox, Zymelin og Nazaren. Sprayer med xylometazolin selges både på apotek og i dagligvarehandelen, mens de som inneholder oksymetazolin bare selges på apotek. Halvparten av xylometazolinpakningene selges i dagligvarehandelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer