Advarer mot nettsalg av «coronamedisin»

Nettsalget av smittevernutstyr og medisiner som skal hjelpe mot coronaviruset, øker.

FALSKE MEDISINER: På nett selges det alt fra falske medisiner som hevdes å hjelpe mot covid-19, til smittevernsutstyr. Foto: NTB Scanpix
FALSKE MEDISINER: På nett selges det alt fra falske medisiner som hevdes å hjelpe mot covid-19, til smittevernsutstyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Legemiddelverket og Tolletaten går nå ut og advarer mot useriøse nettsider som prøver å svindle privatpersoner, bedrifter og helsetjenesten ved å tilby beskyttelsesutstyr og medisiner til behandling av coronaviruset.

Spredningen av covid-19 har gjort at kriminelle verden over har sett muligheten til å tjene penger på folks frykt for å bli smittet, skriver de i en felles pressemelding.

Falske varer

Legemiddelverket og Tolletaten påpeker at du ikke vet hva du får hvis du bestiller beskyttelsesutstyr og medisiner fra nettsteder man ikke vet at er seriøse.

− Du vet aldri hva du får, det kan gi deg falsk trygghet og i verste fall kan du få alvorlige helseskader av å bruke utstyr og medisiner du kjøper fra useriøse nettsteder, sier seniorrådgiver Line Saxegaard i Legemiddelverket.

På Interpols nettsider, skriver de at utbruddet av coronavirussykdommen har gitt en mulighet for raske kontanter for de kriminelle, som drar nytte av økt etterspørsel etter personlig beskyttelse og hygieneprodukter.

I deres «Operation Pangea», som foregår i 90 land, fant de 2.000 lenker på nettet som reklamerte for produkter relatert til COVID-19.

Ingen godkjent medisin mot covid-19

Legemiddelverket påpeker at det foreløpig ikke er noen medisiner som har blitt godkjent for å behandle coronaviruset covid-19.

Det betyr at selgere eller nettsteder som tilbyr slike medisiner er svindlere, påpeker Legemiddelverket.

De viser til at legemiddelmyndigheter og forskere fra mange land samarbeider om å prøve ut en rekke medisiner som tidligere er blitt utviklet eller prøvd ut til behandling av andre virussykdommer, og at privatpersoner frarådes på det sterkeste å kjøpe slike medisiner på nettet og starte medisinering på egenhånd.

Økning i beslag

Tolletaten har sett en økning i import av utstyr som munnbind, ansiktsmasker og hansker. Mottagere er både privatpersoner og bedrifter

Samtidig understreker Tolletaten at mange utenlandske nettsteder driver ulovlig salg av medisiner som er falske eller har manglende eller skadelig virkning, og at det ikke er tillatt for privatpersoner å importere medisiner via postsendinger fra utlandet.

− Tolletaten minner om at det ikke er tillatt å motta legemidler i post fra utlandet. Tolletaten beslaglegger og destruerer legemidler som kommer i postsendinger til privatpersoner, sier Lars Teigen, kontorsjef i Grensedivisjonen i Tolletaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer