Advarer mot ny type svindel på Finn.no

Jobbsøkere har blitt utsatt for en ny type svindel fra stillingsannonser på Finn.no.

SVINDEL PÅ FINN.NO JOBB: En ny type svindel har rammet jobbsøkere som har søkt på stillinger på Finn.no jobb. Svindlerne oppretter fiktive jobbannonser og lurer søkere til å gi fra seg BankID under dekke av å skulle gjennomføre en bakgrunnssjekk. Finn.no advarer. Foto: Kristin Sørdal
SVINDEL PÅ FINN.NO JOBB: En ny type svindel har rammet jobbsøkere som har søkt på stillinger på Finn.no jobb. Svindlerne oppretter fiktive jobbannonser og lurer søkere til å gi fra seg BankID under dekke av å skulle gjennomføre en bakgrunnssjekk. Finn.no advarer. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finn.no går nå ut og advarer om den nye svindeltypen.

Det dreier seg om falske stillingsannonser hvor svindlerne gjennom en «søknadsprosess» lurer jobbsøkere til å gi fra seg BankID-informasjon - og gis dermed tilgang til å tappe ofrenes konto for penger.

Falske bedriftsprofiler til faktiske selskaper

- De siste dagene har vi dessverre opplevd en helt ny form for svindelforsøk på Finn. Det har blitt opprettet falske bedriftsprofiler på Finn jobb, og deretter lyst ut ledige stillinger på Finn i disse bedriftsprofilenes navn, skriver Finn i en pressemelding.

- Så er det noen som har søkt på stillingene, og de har da først fått en sms som sier takk for søknaden og videre at de har et samarbeid med Dnb om et system som skal hjelpe dem med bakgrunnssjekk - og da blir de bedt om å oppgi navn og personnummer for å få gjennomført denne bakgrunnssjekken, forteller Geir Petter Gjefsen, leder Forbrukertrygghet hos Finn.no, til Dinside.

Ifølge Finn.no lyder SMS-en slik:

«I samarbeid med DNB har vi utviklet program som du enkelt gir oss tilgang til de opplysninger som vi trenger. For å delta, svar denne meldingen med navn og personnummer».

I etterkant blir jobbsøkerne oppringt fra svindlerne, som er norsktalende og som utgir seg for å være personer fra firmaet, som forklarer at søkeren og må godkjenne en Bank ID-prosess via BankID på mobil i forbindelse med bakgrunnssjekken.

Dette fører til at en del søkere gir fra seg BankID tilgang, som igjen gir svindlerne mulighet til å forsøke å svindle til seg penger.

- Da har svindlerne gjennomført en Bank-ID-prosess, men det er ikke til et system som tar bakgrunnssjekk - men til et system for å overføre penger, advarer Gjefsen.

Finn understreker at bedriftene som er utnyttet i svindelen, faktisk eksisterer og er norske bedrifter, men at personene som står bak de falske profilene er svindlere.

Bedriftene som er utnyttet i svindelen har altså ingenting med svindelen å gjøre.

- Helt ny type svindel

Gjefsen forteller til Dinside at det har vært flere tilfeller av denne svindelen.

- Dette er en helt ny type svindel vi ikke har sett før, men den likner på andre typer svindel der målet er å få tak i BankID, sier Gjefsen til Dinside.

- Om de utgir seg å ringe fra Microsoft eller en bank; dette føyer seg inn i rekken av liknende svindler, sier han videre.

Han ber folk om å være skeptisk til alle nye om litt unormale måter å bruke BankID på. Og råder folk til å følge med på meldingen man får når man bruker BankID på mobil:

- Det står på meldingen, når du bruker BankID på mobil, hva du faktisk godkjenner. Vær årvåken på det. Om det står at du overfører penger, bør det ringe noen bjeller, sier Gjefsen.

UTPRESSINGSMAIL: Dette må du gjøre om du får svindelmailen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Anmeldt

Gjefsen sier at dette er en sak Finn tar på største alvor, og at saken er anmeldt til Politiet.

Han forteller til Dinside at de har vært i dialog med de firmaene som har blitt berørt og sendt ut advarsel til berørte søkere.

- Det er ikke alle som har mottatt noe ennå, så det er bra vi har fått advart dem, sier Gjefsen.

De samarbeider også med Dnb for å få nullstilt de berørte Bank-IDene.

Han oppfordrer til å si ifra til Finn, dersom man opplever noe uønsket eller mistenkelig, så vil de se nærmere på saken.

Har du gitt fra deg Bank-ID-informasjon, bør du raskt ta kontakt med banken din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer