Advarer mot nytt nettbankvirus

Kan gjøre om dine nettbank-transaksjoner.

SLIK UNNGÅR DU "GAME OVER": Oppdater datamaskinen og ikke klikk på lenker du får tilsendt på mail. Foto: Colourbox.com
SLIK UNNGÅR DU "GAME OVER": Oppdater datamaskinen og ikke klikk på lenker du får tilsendt på mail. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FBI advarer mot en ny banktrojaner som for tiden herjer i USA.

Viruset med navnet "Game over" som sendes ut gjennom falske e-poster, har forårsaket at en rekke amerikanere har fått lastet ned skadelig programvare på sine datamaskiner, og fått tilgang til de berørtes nettbank-kontoer.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) sier til DinSide at viruset foreløpig ikke er kommet til Norge, men seniorrådgiver Christian Meyer forventer at det vil dukke opp.

- Jeg forventer at dette vil komme til Norge. Virus av denne typen kan være lønnsomme for de som står bak, som gjør at de vil se etter nye markeder, sier Meyer.

Slik unngår du trøbbel

For å unngå "Game over" og denne typen trojanere, er det to ting du selv kan gjøre for å unngå problemer.

- Hold operativsystemet og alle programmer oppdatert. Dessuten bør du ha antivirus installert både på mobiltelefonen og på PC-en, sier Meyer.

Dette fordi de nye smarttelefonene i realiteten er små datamaskiner. Dessuten kan man bruke bank-id på mobilen til å logge inn i nettbanken.

Vel så viktig er det å være kritisk til e-poster som ber deg klikke på vedlagte lenker, og ikke åpne vedlegg eller installere programmer som kommer fra ukjente.

- Ikke svar på e-post-lenker du ikke har bedt om å få. Du får aldri tilsendt lenker fra banken, all informasjon fra banken kommer i nettbanken, understreker Meyer, og legger til at det er slik DNB-viruset har blitt sendt ut til bankens kunder den siste tiden.

Les også: Nå skal Windows bli sikrere

Gjør om på banktransaksjoner

Unngår du å klikke på disse lenkene, vil du heller ikke få lastet ned viruset på din datamaskin.

Trojaneren fungerer nemlig slik at når du klikker på det du tror en en lenke fra banken din, havner du ikke på riktig sted. Men da vil skaden vil allerede være skjedd. Dette vil kunne gjelde nettbank-kunder uavhengig av bank.

- I USA har den gjort om på banktransaksjoner og fått pengene sendt andre steder. Deretter ble det kjøpt juveler og andre kostbare vare for å hvitvaske pengene, forteller Meyer.

Les også: Slik unngår du Facebook-svindel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer