Advarer mot østrogen

Debatten om hormonbehandling fortsetter. Nå advarer europeiske helsemyndigheter mot å bruke østrogen som fremste behandling mot overgangsplager.

Publisert
Sist oppdatert

Advarer mot østrogenDebatten om hormonbehandling fortsetter. Nå advarer europeiske helsemyndigheter mot å bruke østrogen som fremste behandling mot overgangsplager.

I mange år har Hormone Replacement Therapy (HRT) vært regnet som den beste behandlingen for kvinner i overgangsalderen. Ekstra tilskudd av hormoner som østrogen, kan lette plagene og forebygge problemer med benskjørhet.

Men nå går flere helsemyndigheter ut mot denne typen medikamenter. Onsdag sendte det engelske legemiddelverket ut en anbefaling om at andre typer behandling bør prioriteres før HRT ved bruk over lang tid.

Det svenske legemiddelverket fulgte torsdag opp med en liknende anbefaling.

Bør ikke behandles med HRT- Friske kvinner uten klimakteriesymptomer bør ikke behandles med hormontilskudd, heter det i anbefalingen fra de svenske myndighetene.

Hormonbehandling i kombinasjon med andre preparater regnes fortsatt som greit over kortere tidsrom dersom pasientene følges opp grundig av lege.

Økt kreftrisikoHovedårsaken til at hormonbehandlingen ikke lenger anbefales er at det er oppdaget farlige bivirkninger av behandlingen. Noen undersøkelser konkluderer med at hormonbehandling kan øke risikoen for brystkreft. Noen studier viser også en økt risiko for blodpropp ved langvarig bruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer