Advarer mot rammelån

Rammelån, boligkreditt, avdragsfrie lån. Forbrukerrådet og Kredittilsynet synes slike lån er problematiske.

Publisert
Sist oppdatert

Markedet for boligkreditt, eller rammelån om man vil, har eksplodert i de norske bankene de siste årene. Dette ifølge en undersøkelse Kredittilsynet har foretatt blant åtte store norske banker.

Farlige lån øker

Liberale

Undersøkelsen har hatt som formål å belyse bankenes utlånspraksis både når det gjelder vanlige boliglån, og de nyere boligkredittene.

Tendensen er klar. Bankenes utlånspolitikk blir mer og mer liberal, og kun få strammer inn.

Ifølge Bernt Christian Grønvold, seniorrådgiver i Kredittilsynet, kan dette være problematisk i forhold til boligkredittlånene:

- Vi har kartlagt hvordan volumet av bevilgete boligkreditter, og utnyttet beløp har utviklet seg i de undersøkte bankene de siste tre årene. I alle bankene vokser boligkreditter raskere enn ordinære lån. I de bankene som har hatt produktet lengst, utgjør trukne boligkreditter mer enn 30 prosent av ordinære boliglån, sier Grønvold, og legger til:

- I to av de åtte bankene åpner de opp for å yte boligkreditter i opp til 20 år. Dette har vi ansett som uheldig, da boligkredittkunder kan skyve på eventuelle økonomiske problemer ved å trekke opp kreditten. Derfor har vi anbefalt at bankene bør ha systemer for å følge opp hvordan kundens økonomiske situasjon utvikler seg, og betinge seg rett til å kunne kreve nedbetaling hvis inntektssituasjonen eller boligens verdi svekkes vesentlig. Flere av de undersøkte bankene har slike systemer og slike klausuler, men ikke alle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer