Advarer mot skattelistesvindel

Bankkortsvindlere kan fritt benytte seg av skattelistene. Nå advarer ekspert på ID-tyveri.

De offentlige skattelistene gjør det svært enkelt for ID-tyver, mener Norsk senter for informasjonssikring. Foto: Per Ervland
De offentlige skattelistene gjør det svært enkelt for ID-tyver, mener Norsk senter for informasjonssikring. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har selv snakket med ID-tyver som synes vi har en fantastisk ordning her i landet. Offentliggjøringen av skattelistene, krydret med nordmenns naivitet i slike saker, er et veldig godt utgangspunkt for å drive kriminell virksomhet, sier Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), til DinSide.

Etter at det nylig ble stjålet hundretusenvis av kortdata i Spania, er NorSIS nå ekstra bekymret.

- Det er et sted mellom 200.000 og 300.000 norske kredittkortfiler som nå er på avveie. Det er bare å vaske disse mot skatteetatens oversikt over formue, inntekt og geografi, så kan de som ønsker, sortere seg inn til det reiret de trenger, sier Meyer.

DinSide-journalist utsatt for ID-tyveri

Dobler lånet ditt

I de fleste tilfellene av ID-tyveri er det snakk om bestilling av varer og tjenester, registrering av abonnementer og lignende, men Meyer kjenner eksempler på langt mer alvorlige tilfeller.

- Vi har sett eksempler der noen tar sikkerhet i andres hus for å skaffe seg millionlån. Personer som hadde to millioner kroner i lån på huset sitt, kan komme hjem fra ferie og finne ut at de plutselig har fire, sier Meyer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer