Advarer mot sovemiddel til barn

Allergimedisin brukes ofte som sovemiddel for småbarn.

Leger advarer foreldre mot å ty til allergimedisiner for å få barn til å sove Foto: Colourbox.com
Leger advarer foreldre mot å ty til allergimedisiner for å få barn til å sove Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det som finnes av dokumentasjon for alimemazin som sovemiddel for barn viser at virkningen ikke er god. I tillegg har det lang halveringstid, det kan gi søvnvansker når det seponeres, og medikamentet kan i verste fall gi alvorlige bivirkninger. Det er rapportert om barn som har dødd av bivirkninger etter å ha fått alimemazin i høye terapeutiske doser, sier professor i farmakologi, Lars Slørdal ved NTNU til Tidsskriftet for norsk legeforening.

Sammen med psykiater ved Folkehelseinstituttet, Jørgen Bramness, har han skrevet artikkelen "Er alimemazin et egnet søvnmiddel for barn?"

Les også:Sovemedisin knapt bedre enn narremedisin

Ofte brukt – liten effektAlimemazin er det mest solgte førstegenerasjonsantihistaminet i Norge, og også det som brukes mest av barn. Det har en sedativ og hypnotisk virkning, men ifølge Slørdal og Bramness viser fire randomiserte, kontrollerte studier at effekten som sovemiddel for barn i beste fall er liten og forbigående.

I 2006 ble det skrevet ut 552 000 definerte døgndoser alimemazin til 52 000 personer i Norge. Det forskrives en del til personer i aldersgruppen 50-69 år, men brukes mest hos ett- og toåringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer