Mange foreldre starter å spare penger til barnet sitt fra de er liten til de blir eldre, for å gi dem en tryggere økonomisk framtid. Men hvordan burde man egentlig spare disse pengene og hvilke tabber bør man unngå?
Vi har spurt programleder og forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, for å få svar.
- Dilemmaet er ofte om man skal spare i barnas navn eller i ditt eget, påpeker han.
Gundersen forteller at det er mye å ta hensyn til når man skal velge hvordan man skal spare til barnet og i hvilket navn.
Får mindre stipend
Gundersen påpeker at dersom du har spart siden barnet ble født, kan summen etter hvert bli stor.
- Hvis du har spart i barnets navn kan ulempen være at man får mindre stipend.
Hvis barnet en dag skal studere på høyskole eller universitet vil man mest sannsynlig søke lån og stipend fra Lånekassen. Da kan formuen påvirke studielånet.

Smart grep gir halv pris
Dersom man har inntekt eller formue over grensene, får man mindre stipend.
I 2023 er grensen på formue 467 697 kroner. Det betyr at dersom du har over denne grensen, får du ikke fullt stipend. Du mister likevel ikke hele stipendet hvis formuen din bare er litt høyere enn grensen. Dette er fordi de reduserer stipendet gradvis, opplyser Lånekassen om.
Barnets penger
Sparer man i barnets navn, så er det barnets penger.
- En annen ulempe derfor være at barnet vil kunne bruke pengene på noe annet enn det du hadde tenkt, sier Gundersen.
Han påpeker at 18-årsdagen faller jo tilfeldigvis på samme år som slutten av videregående skole, og da kan det være mye annet som frister å bruke penger på enn å spare.
- Det kan være et argument for at foreldre skal spare i sitt navn.

Beskjed til 700 000 nordmenn
Kan forsvinne
- En ulempe å spare i foreldrenes navn er om foreldrene skulle skille seg. Da skal ofte eiendeler og sparing deles mellom foreldrene, og det er ikke i alle skilsmisser at man husker barnas sparing, forklarer Gundersen.
- Da kan pengene som var tiltenkt barna i verste fall forsvinne eller delvis forsvinne, legger han til.
Det samme gjelder om en av foreldre dør eller begge, og dette ikke spesifiseres i testamentet så kan en konsekvens være at man ikke får de pengene som var tiltenkt.
Det finnes også tilfeller der foreldre får så dårlig råd at man tar av de sparepengene som man har satt av til barnet. Eller at det går så langt at kreditor begynner å gå etter verdiene dine.
- Da kan den sparesummen forsvinne, det vil den ikke gjøre dersom pengene står i barnets navn, forklarer forbrukerøkonomen.

Så mye koster det
Det er også viktig å være klar over at dersom barnet har veldig stor formue, kan statsforvalteren komme inn og passer på pengene.
- De tar dem ikke, men passer på dem fram til barnet er 18 år. Da må man søke om å få bruke pengene før barnet er myndig, sier Gundersen.
For at dette skal skje må summen overstige 2G (grunnbeløpet i folketrygden), som i 2023 er på 237 240 kroner.
- Det kan være dumt hvis det er ulike grunner til at barnet trenger det. Statsforvalteren tar ikke pengene, men tar ansvar for dem.
Foretrekker dette
- Hvordan anbefaler du å spare til barn?
- Jeg ville foretrukket at foreldrene sparer i sitt eget navn og ikke i barnas navn. Det er normalt ikke noe problem om man tenker på barnas beste, sier han.
- Ved at foreldrene sparer så er man sikre på at pengene ikke bare går til reint forbruk.