Advarer mot strømsalg på døren

Selgerne kan være agressive og kontraktene vanskelige.

ADVARER: Jurist Brit Røthe i Forbrukerombudet mener strømsalg på døren og stands er noe du bør unngå.  Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet
ADVARER: Jurist Brit Røthe i Forbrukerombudet mener strømsalg på døren og stands er noe du bør unngå. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig fikk en mann i Oslo besøk på døren.

- Hei, vi kommer for å lese av strømmen, sa personene.

De ville derfor se en tidligere strømregning og legitimasjon. Mannen antok de kom fra strømleverandøren for å gjøre en stikkprøve.

Men før han fant frem alt personene ba om, spurte han dem for sikkerhetsskyld hva som egentlig foregikk.

- Vi må se om du kan få strøm til innkjøpspris! var svaret han fikk.

Personene var med andre ord dørselgere, på jakt etter nye strømkunder. Nå er de innklaget til Forbrukerombudet.

Advarer mot versting på dørsalg av stiger

Får klager

- Om dette stemmer, er det ikke bra, sier jurist Brit Røthe i Forbrukerombudet til DinSide.

SI NEI: Forbrukerombudet råder deg til å ikke ta strømselgere i hånden, og at du sjekker tilbud grundig før du skriver under noe som helst.  Foto: Colorbox
SI NEI: Forbrukerombudet råder deg til å ikke ta strømselgere i hånden, og at du sjekker tilbud grundig før du skriver under noe som helst. Foto: Colorbox Vis mer


Hun har derfor sendt et brev til den aktuelle strømleverandøren for å høre om dette er vanlig praksis. Det er det trolig ikke, da dette er den eneste klagen ombudet har fått på selskapet.

Men strømsalg på døren er uansett noe Røthe er svært skeptisk til.

- Vi har fått flere klager på både dør- og stand-salg av strøm. Ofte er selgerne pågående, og ofte treffer de forbrukerne i en situasjon hvor de ikke har tenkt til å inngå avtaler, forteller Røthe.

Vanskelige avtaler

En strømavtale kan være kompliserte saker. Selv om det er relativt enkelt å bytte strømleverandør, er det langt fra som å kjøpe pepperkaker fra den lokale speiderforeningen.

Bytte strømleverandør? Sjekk prisene først, med vår strømkalkulator!

Avtalene har ofte bindingstider, forskuddsbetalinger og andre elementer som kan gjemme seg med liten skrift. Ifølge Røthe er det ikke alltid dørselgeren opplyser deg godt nok om dette når de ringer på.

- Slike kompliserte avtaler egner seg rett og slett ikke så bra for dørsalg, sier juristen.

- Aldri signer på noe uten å ha fått lest gjennom hele kontrakten. Selv om selgeren skal opplyse om alle vesentlige vilkår i avtalen, har vi fått klager på at dette ikke alltid blir gjort.

Trodde du støvsugerselgere var en utryddet rase?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer