Advarer mot supplerende kreftbehandling

Behandling av kreftpasienter med alternativ eller supplerende medisin kan gjøre mer skade enn nytte, mener eksperter.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

[Debatt: Alternativ medisin]

Deltagere ved den europeiske brystkreftkonferansen i Hamburg advarer mot behandlingsmetoder som ikke er skikkelig testet, og kanskje kan være skadelige, melder BBC.

De mener også at noen typer alternativ eller supplerende behandling kan skape en negativ reaksjon sammen med vanlige kreftmedisiner.

Forskning viser at det er en økende bruk av supplerende behandling av kraftpasienter i Europa, og i Norge anslår man at 50 prosent av kreftpasientene bruker en eller annen form for supplerende behandling.

Men sikkerheten ved bruk av mange av disse behandlingene er ikke kartlagt godt nok, mener ekspertene på konferansen.

- Noen alternative behandlingsmetoder er et godt supplement til vanlig behandling, men andre kan ødelegge for behandlingen, og både pasienter og leger må vite om dette, sier doktor Gillian Bendelow til BBC.

Lege Bernt Rognlien mener norske kreftspesialister er nødt til å anerkjenne at mange pasienter bruker supplerende behandling, og se på det som en ressurs.

- Kreftspesialistene i Norge er veldig gode på selve kreftbehandlingen, men tenker kanskje ikke nok på belastningene kroppen skal tåle. Hvis pasientene får bedre råd om supplerende behandling, kosthold og ernæring, kan de kanskje øke livskvaliteten og leve både lenger og bedre. På dette området bør legene bør være brobyggere og gode rådgivere for pasientene, mener han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer