Advarer mot supplerende kreftbehandling

Behandling av kreftpasienter med alternativ eller supplerende medisin kan gjøre mer skade enn nytte, mener eksperter.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

[Debatt: Alternativ medisin]

Deltagere ved den europeiske brystkreftkonferansen i Hamburg advarer mot behandlingsmetoder som ikke er skikkelig testet, og kanskje kan være skadelige, melder BBC.

De mener også at noen typer alternativ eller supplerende behandling kan skape en negativ reaksjon sammen med vanlige kreftmedisiner.

Forskning viser at det er en økende bruk av supplerende behandling av kraftpasienter i Europa, og i Norge anslår man at 50 prosent av kreftpasientene bruker en eller annen form for supplerende behandling.

Men sikkerheten ved bruk av mange av disse behandlingene er ikke kartlagt godt nok, mener ekspertene på konferansen.

- Noen alternative behandlingsmetoder er et godt supplement til vanlig behandling, men andre kan ødelegge for behandlingen, og både pasienter og leger må vite om dette, sier doktor Gillian Bendelow til BBC.

Lege Bernt Rognlien mener norske kreftspesialister er nødt til å anerkjenne at mange pasienter bruker supplerende behandling, og se på det som en ressurs.

- Kreftspesialistene i Norge er veldig gode på selve kreftbehandlingen, men tenker kanskje ikke nok på belastningene kroppen skal tåle. Hvis pasientene får bedre råd om supplerende behandling, kosthold og ernæring, kan de kanskje øke livskvaliteten og leve både lenger og bedre. På dette området bør legene bør være brobyggere og gode rådgivere for pasientene, mener han.

Det er kjent at noen typer naturmedisiner kan ha uheldige virkninger i kombinasjon med kreftbehandling. Blant annet kan inntak av johannesurt og antioksidanter redusere effekten av cellegiftbehandling.

Brystkreftspesialist Eric Winer fra Harvard, som deltar på koferansen i Hamburg, mener det er veldig viktig at det blir gjort skikkelige studier på alternativ og supplerende behandling av kreftpasienter.

- Det er relativt få urter og naturstoffer som er blitt testet i forbindelse med standard kreftbehandling, og det er et alvorlig problem, sier han.

Studier blant kreftpasienter og folk generelt viser at de som bruker supplerende og alternativ medisin ofte er bedre utdannet, har høyere sosial- og økonomisk status, og er yngre enn de som ikke bruker det. Ofte bestemmer de seg for å bruke supplerende behandling uten å ha spurt legen sin om råd.

Winer mener behandling som øker livskvaliteten ”helt klart har en plass”, men det må undersøkes bedre hva som faktisk hjelper og hva som kan skade mer enn det hjelper.

[Debatt: Alternativ medisin]

 

Mozon.no, 22.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer