Advarer mot svensk kylling

Mesteparten av svensk kylling rødmerket i ny WWF-rapport.

GIR SVENSK KYLLING RØDT LYS: I en rapport fra Verdens naturfond kritiseres svensk kylling, men bransjen reagerer på rapporten. Foto: WWF/Getty Images
GIR SVENSK KYLLING RØDT LYS: I en rapport fra Verdens naturfond kritiseres svensk kylling, men bransjen reagerer på rapporten. Foto: WWF/Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske avdelingen av World Wide Fund for Nature, Verdens naturfond på norsk, publiserte denne uka en ny versjon av rapporten «Kjøttguiden». I den får nesten all svensk kylling som selges et rødt merke, som WWF da anbefaler å styre unna fordi det finnes risiko for stor påvirkning av planeten.

Det finnes riktignok noen få unntak - kylling merket med «Krav» er den eneste som får grønt lys fra WWF, men står bare for 0,9 prosent av totalvekten som selges i dagligvarehandelen ifølge statistikk fra NielsenIQ.

Kylling merket «Label rouge» (fra Frankrike), «Svenskt sigill klimacertifierad» og «EU-ekologisk» får alle gult lys fra WWF, som betyr at det finnes utfordringer knyttet til miljø og/eller dyrenes velferd, og at man bør være forsiktig med varer i denne kategorien.

Dårlig dyrevelferd

Brorparten av svensk kylling får altså rødt merke i WWFs kjøttguide, og det er spesielt to kategorier som sørger for det. Den ene er bruk av kjemiske bekjempningsmidler og den andre går på dyrevelferd. Kategoriene biologisk mangfold og klima er merket gule, mens (den lave) bruken av antibiotika gjør at svensk kylling får grønt på det punktet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer