BankID

Advarer mot svindel: - Tidobling

Nordmenn utsettes for BankID-svindel som aldri før.

ADVARER: Folk blir lurt til å gi fra seg tilgangen til nettbanken sin. Foto: Ali Zare / NTB
ADVARER: Folk blir lurt til å gi fra seg tilgangen til nettbanken sin. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2020 har det vært en tidobling i antallet nordmenn som blir utsatt for BankID-svindel, skriver forsikringsselskapet Frende i en pressemelding.

- Siden 2020 har vi sett en tidobling i antallet personer som har fått kontoene sine tømt etter svindel med BankID, skriver Tina Jerstad fra selskapet Tenerity i pressemeldinga. Selskapet jobber med å hjepe folk som blir utsatt for slik svindel.

ID-SJEKKEN: Er du usikker på hvordan du skal gå fram for å utføre ID-sjekken? Da kan du ta en titt på denne videoen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Svindelen foregår for eksemple ved at det blir sendt ut SMSer, mailer eller andre former for meldinger til intedanende ofre.

- Gir fra seg kontroll

- Svindlerne klarer å få et uvitende offer til å gi fra seg kontrollen over nettbanken ved å godkjenne tilgang via BankID. Og deretter kan bankkontoen tømmes, sier Jerstad fra Tenerity.

Det er spesielt de over 60 som har vist seg å være sårbare for denne typen svindel.

- Det er denne aldersgruppen som kan minst om datasikkerhet. Det er svært viktig at også de eldste får god og enkel opplæring slik at de kan være på vakt mot svindel, sier Tron Ingebrigtsen i Frende Forsikring.

Den enkleste måten å beskytte seg mot denne typen svindel er å ikke oppgi passord eller koder til noen.

Fryker mer forsikingssvindel

Et annet forsikringsselskap, Fremtind, skriver i en pressemelding at de frykter at svindelen vil øke i tida framover, på grunn av strammere økonomi.

I pressemeldinga skriver de at antallet forsøk på forsikingssvindel har økt med ti prosent så langt i år.

– Jeg tror vi vil se en økning nå. Økonomisk kriminalitet har en tendens til å øke når økonomien blir trangere. Og undersøkelser viser at forsikringssvindel er mer sosialt akseptert enn andre typer kriminalitet, særlig blant unge, sier Roy-André Sørheim Lyngbø, talsperson for svindelbekjempelse i Fremtind.

Han sier det stort sett dreier seg om folk som leverer falske kvitteringer, at folk melder inn hendelser som ikke har skjedd, eller som overdriver kravene sine.

– Stadig flere melder inn skader digitalt, og det er i prinsippet enkelt å lage dokumenter og hente bilder fra internett som ikke er eget. Noen forfalsker kvitteringer i håp om å få erstatning for varer de aldri har eid, sier Lyngbø.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer