Falske konkurranser

Advarer mot svindel

Det er oppdaget at Ikea misbrukes i falske konkurranser på SMS, e-post og i sosiale medier.

MISBRUKT: På nettsiden sin advarer varehuset Ikea om at det er svindel-konkurranser i omløp på flere plattformer, hvor merkevaren deres blir misbrukt. Foto: Saul Loeb/AFP/NTB Scanpix.
MISBRUKT: På nettsiden sin advarer varehuset Ikea om at det er svindel-konkurranser i omløp på flere plattformer, hvor merkevaren deres blir misbrukt. Foto: Saul Loeb/AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

kundeservice-siden sin advarer Ikea mot svindelkampanjer på SMS, e-post og i sosiale medier. Det er da snakk om falske konkurranser.

«Konkurransene» har varierende ordlyd, men alle hevder at du ved å delta kan vinne gavekort eller lignende fra varehusgiganten. Det er også blitt oppdaget falske ordrebekreftelser, opplyser Ikea.

Ikke klikk på annonser, lenker og vedlegg fra mistenkelige kilder, er varehusets klare beskjed til publikum.

De framholder at deres ekte konkurranser vil bli annonsert på Ikea.no eller deres offisielle Facebook-side. Står de omtalt der, kan du trygt melde deg på konkurranser i vel viten om at det er i varehusets regi.

Slik avslører du falske konkurranser

Falske konkurranser, eksempelvis på Facebook, er på ingen måte et sjeldent fenomen. På some-plattformen legges det ofte ut konkurranser hvor du skal like, dele og skrive noe i kommentarfeltet. Dette kan videre føre deg inn på sider som fremmer svindel, ifølge Nettvett.no.

Andre konkurranser kan gi deg en telefon til ti kroner, noe som kan være korrekt, men ofte må du i tillegg tegne et abonnement, hvor månedsavgiften ofte er skyhøy og abonnementet er vanskelig å komme ut av.

Nettvett har laget en liste på fire punkter om hvordan du kan avsløre falske konkurranser på Facebook:

  1. Premien virker for god til å være sann.
  2. Konkurransen er ikke nevnt på selskapet eller merkevarens hovednettside.
  3. Konkurransesiden er nylig opprettet.
  4. Du må dele innholdet eller tagge venner for å delta.

Ute etter personopplysninger

«Et typisk tegn på svindel kan være at avsenderen ikke stemmer overens med merkevaren de utgir seg for, eller at du blir bedt om å betale for noe eller legge igjen kontoopplyningene dine», skriver Ikea.

Les alltid vilkårene før du takker ja til et tilbud, oppfordrer de videre.

Vanligvis er det personvernopplysningene dine svindlerne er ute etter, de er nemlig gull verdt, påpeket Nettvett. De vil da gjerne ha opplysninger om dine vaner og preferanser når det kommer til forbrukerspørsmål, samt kontaktinformasjon. Disse opplysningene blir så solgt videre til mindre seriøse markedsføringsselskaper, og blir ofte brukt til å sende deg spam-reklame på e-post, eller i forbindelse med telefonsalg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer