Tollvesenet varsler om mange beslag under årets internasjonale aksjon mot ulovlig medisinsk utstyr og falske legemidler, Operasjon Pangea XIII.
Samtidig har Legemiddelverket analysert en del av de beslaglagte medisinene, og bekrefter at forbrukerne lures.
Potensmidler og angstdempende midler
Aksjonen, som koordineres av Interpol, har bare i Norge ført til at totalt 222 varesendinger ble rapportert inn av Tolletaten i løpet av aksjonsuka, skriver de i en pressemelding.
Forsendelsene inneholdt til sammen 24 896 enheter legemidler og medisinsk utstyr, inkludert kreftmedisiner, hjertemedisin, hormoner, potensmidler samt angstdempende og beroligende midler.
- Majoriteten av produktene vi har beslaglagt er bestilt av privatpersoner, men vi stoppet også sendinger på vei til registrerte bedrifter, opplyser underdirektør Britt Hilde Øiseth i Kontroll- og regelverksseksjonen i Tolletaten.

Corona gir hamstringsforbud
Falske dopingmidler i fokus
Det nasjonale fokuset for årets aksjon har vært å analysere dopingmidler deklarert til å inneholde legemidler. Legemiddelverket gjennomførte analyser av 20 prøver, og ikke overraskende viste resultatene at halvparten av disse ikke inneholdt deklarert virkestoff.
- Årets aksjon har bekreftet vår hypotese om at det importeres dopingmidler som ikke inneholder hva det deklareres med til Norge. Mange utenlandske aktører driver ulovlig salg av legemidler som viser seg å være falske, og som har manglende eller skadelig virkning. Dette er høyst bekymringsverdig, sier Britt Hilde Øiseth.
Ikke tillatt med privatimport
Det er ikke tillatt for privatpersoner å importere legemidler per post fra utlandet. Hensikten med et strengt regelverk skal være å beskytte forbrukerne mot feil bruk og useriøse aktører.
Eksempelvis ble det etter at coronapandemien var et faktum, advart mot en økning i nettsalget av falske coronamedisiner.
Om privatimport av legemidler
Legemiddelverket skriver på sine nettsider at både reseptfrie og reseptpliktige legemidler kan bli stoppet i sendinger fra utlandet. Selv om du har fått resept av norsk lege for et bestemt legemiddel, gir det ikke rett til å kjøpe tilsvarende legemiddel fra utlandet.
Du bør også være obs på at et produkt kan regnes som legemiddel i Norge selv om det ikke er slik i landet produktet importeres fra. Ulovlig importerte legemidler kan beslaglegges og destrueres av Tolletaten.
- Mange blir lurt, og mottar produkter som ikke vil gi den ønskede effekten som selger har reklamert med. Du vet aldri hva du får og du kan ikke stole på reklamen eller deklarasjonen på produktet. I verste fall kan du få alvorlige helseskader av å bruke dopingmidler og medisiner du kjøper fra useriøse aktører, sier Line Saxegaard, legemiddelinspektør i Legemiddelverket.
Blant annet viste analyser av 20 dopingmidler at fem av prøvene inneholdt et annet stoff enn det som var deklarert, mens fire av prøvene ikke inneholdt noen virkestoffer.
Disse legemidlene ble beslaglagt i løpet av aksjonen, fordelt etter kategorier:
- Potens: 28 prosent
- Beroligende: 10 prosent
- Smertestillende: 6 prosent
- Angstdempende: 5 prosent
- Kreftmedisin: 3 prosent
- Antidepressiva: 3 prosent
- Antibiotika: 3 prosent
- Allergi: 3 prosent
- Anabole steroider: 3 prosent