Advarer mot useriøse førerkort-aktører

Politiets nettpatrulje i Oslo advarer mot useriøse kjøreskoler på Facebook som er ute etter å bedra folk.

VIL BEDRA DEG: Ifølge Politiet bør du passe deg for useriøse aktører på Facebook, som lokker med at du kan ta lappen på svært kort tid. Foto: Berit B. Njarga
VIL BEDRA DEG: Ifølge Politiet bør du passe deg for useriøse aktører på Facebook, som lokker med at du kan ta lappen på svært kort tid. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Tirsdag gikk Politiets nettpatrulje - Oslo ut og advarte mot det de kaller useriøse førerkortspesialister, som ifølge politiet har som formål å bedra folk som er ute etter kjøreopplæring.

Falske Facebook-sider for egen vinning

Det opererer flere useriøse førerkortspesialister der ute. Profilen i dette innlegget er kun én av mange useriøse Facebookprofiler. Aktørene tilbyr tjenester innenfor kjøreopplæring som ikke er i tråd med lov og forskrifter. Formålet deres er kun å bedra folk som er ute etter kjøreopplæring for å tjene egne penger.

Førerkort på kun syv dager - uten å måtte ta teoriprøve??

De prøver å få deg til å forhåndsbetale og lover ting som ofte er for godt til å være sant. For å øke sin troverdighet bruker de profilbilder og reelle navn på eksisterende kjøreskoler, men telefonnummerene og/eller organisasjonsnumrene er ofte falske, skriver politiet i Facebook-posten de delte tirsdag.

- Hvor omfattende er dette problemet?

- Det kan jeg ikke svare konkret på, men vi vet fra før av at det har vært opprettet falske Facebook-sider for kjøreskoler for egen vinning skyld, sier politioverbetjent og fagleder Anne Katrin Storsveen ved Nettpatruljen i Oslo.

Dinside kontaktet den aktøren politiet advarer mot på Facebook Messenger onsdag, men har ikke fått noe svar.

Ønsker å forebygge

Storsveen sier videre at de foreløpig ikke kjenner til så mange aktører, men at de ønsker å være i forkant og har fått inn et tips som de ønsket å gå ut med i forebyggende øyemed.

- Når det er sagt vet vi at både ATL og Statens Vegvesen har satt useriøse aktører på sin dagsorden og ønsker å få tips om disse useriøse aktørene. Vi har også informert dem om dette, legger hun til.

Foreløpig har de ikke fått tips om at noen er blitt lurt.

- Vi oppfordrer borgerne om å ta kontakt med Statens Vegvesen, eller politiet, om noen er blitt lurt eller svindlet. Og når det er sagt, så får man ikke førerkortet i ekspressfart. Vi advarer elever mot useriøse kjøreskoler og oppfordrer til å velge godkjente skoler, legger hun til, og viser til Statens vegvesens tjeneste for å finne godkjente trafikkskoler.

Slik jobber Vegvesenet

Ifølge seniorrådgiver Gro Bakkerud i Statens vegvesen, politianmelder de aktører som utgir seg for å være kjøreskoler uten å være det.

- Dersom vi kommer over personer eller virksomheter som driver opplæring uten godkjenning, politianmelder vi dette. Vi har også foreslått hjemler til å føre tilsyn med og reagere mot de som driver trafikkopplæring uten godkjenning. Dersom godkjente virksomheter og/eller trafikklærere samarbeider med slike aktører tar vi fra dem godkjenningen, forteller Bakkerud til Dinside.

- Hvor stort er problemet med useriøse aktører innen denne bransjen, som kanskje bare er ute etter å lure folk?

- Vi er kjent med at enkelte uten slik godkjenning tar betalt for å gi opplæring. Siden det er de godkjente skolene og lærerne vi fører tilsyn med, har vi ikke oversikt over hvor stort problemet med useriøse aktører er, men vi antar det er av et visst omfang, sier Bakkerud.

Hun legger til at alle som skal drive med trafikkopplæring må være godkjent for dette, både trafikkskolene og trafikklærerne, og at Statens vegvesen fører tilsyn med trafikkskoler og trafikkopplæring som har fått godkjenning.

UTPRESSINGSMAIL: Dette må du gjøre om du får svindelmailen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer