Elektroniske sigaretter

Advarer mot «vape»- forgiftninger

Svenske myndigheter advarer mot forgiftninger fra e-sigarettvæske, «vape juice», med nikotin. Dette kommer i snart i lovlig salg i Norge.

FORGIFTNINGSFARE FRA VAPE-VÆSKE: Giftinformasjonen i Norge uttrykker bekymring når nikotinholdig væske snart blir tillatt å selge i Norge. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FORGIFTNINGSFARE FRA VAPE-VÆSKE: Giftinformasjonen i Norge uttrykker bekymring når nikotinholdig væske snart blir tillatt å selge i Norge. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den økende bruken av elektroniske sigaretter i Sverige har ført til kraftig økning i antall henvendelser til Giftinformasjonen med mistanke om forgiftninger. Relativt ofte gjelder henvendelsene barn som har kommet i kontakt med elektroniske sigaretter - og spesielt påfyllingsvæsken.

Giftinformasjonen og Kjemikalieinspeksjonen i Sverige advarer nå sterkt mot forgiftninger forbundet med inntak av slik påfyllingsvæske til elektroniske sigaretter:

- Flere forgiftes av nikotin-væsker til e-sigaretter. En eneste klunk med e-væske med nikotin kan forårsake alvorlige symptomer hos et barn, advarer Kjemikalieinspeksjonen.

- Fort farligere enn både sigaretter og snus

I Norge er det per i dag ikke lov til å selge påfyllingsvæsker til elektroniske sigaretter som inneholder nikotin. Norske forbrukere har imidlertid hele tiden hatt mulighet til å kjøpe disse nikotinholdige påfyllingsvæskene fra utlandet - så lenge det har vært til personlig bruk.

En lovendring er på vei som åpner for slik salg også i Norge.

Mari Tosterud, avdelingsdirektør ved Giftinformasjonen i Norge, sier til Dinside at de er bekymret for hva som vil skje når e-sigarettvæsker med nikotin kommer i salg i Norge.

- Vi er ikke så veldig glad for at det blir tilgjengelig i Norge. Vi er bekymret for at dette kan bli et større problem, når det blir tillatt, sier avdelingsdirektøren til Dinside.

- Dette er et produkt vi tenker på at må oppbevares slik at ikke barn får tilgang til det, for det blir fort skumlere enn både sigaretter og snus.

- Veldig lite som skal til

Tosterud sier videre det vil bli viktig å få ut kunnskap slik at befolkningen vet hva de befatter seg med.

- Mengden som skal til når det gjelder de nikotinholdige væskene, er veldig liten. I tillegg kan de tilsettes litt spennende lukter eller smaker, og om beholderne har en åpning slik at barn får i seg noen dråper når de sutter på den, blir det raskt så farlig at barna må til sykehus, sier Tosterud.

- På disse væskene får man i seg så stor dose på en gang at man ikke har mulighet til å avvente; de må sendes til sykehus, understreker hun.

Symptomer på at barn kan ha fått i seg nikotinvæske er at de blir sløve, trøtte, får kramper, kan miste bevisstheten og kan gå i koma. Dersom du er usikker på om barnet har fått i seg e-sigarettvæske, kan du også ringe Giftinformasjonen og få råd om hva du bør gjøre.

- Symptomene kan komme ganske fort, til forskjell fra sigaretter hvor nikotinet først må trekkes ut av tobakken. Her er nikotinet klart til å umiddelbart trekkes opp, påpeker avdelingsdirektøren.

- Dersom barnet har fått symptomer på at det har fått i seg slik væske, ville jeg ringt 113 med en gang, sier Tosterud.

Økning også i Norge

Giftinformasjonen i Sverige håndterte kun noen få samtaler om e-sigarettvæsker i 2011 - men dette har ifølge Kjemikalieinspeksjonen økt kraftig etter hvert som e-sigaretter har blitt mer populært - til 67 henvendelser i 2018.

Det har vært en økning i antall henvendelser også i Norge, men den har ikke vært like stor.

Ifølge Tosterud har den norske Giftinformasjonen fått henvendelser om totalt 325 eksponeringer for elektroniske sigaretter, fra 2012 og fram til i dag.

Av de 325 er det 68 henvendelser som gjelder barn som er 4 år eller yngre - og åtte som er barn med ukjent alder.

178 av de 325 norske henvendelsene kommer fra folk hjemmefra, og 93 fra lege eller legevakt eller AMK, og 42 fra sykehus.

Tosterud understreker at det i alle disse henvendelsene handler om kontakt med e-sigarettvæsken, men at det ikke er skilt mellom væsker med eller uten nikotin.

- Det er ikke skilt mellom væsker som inneholder nikotin eller ikke. Det er heller ikke lett å vite om det er nikotin eller ikke i væsken, fordi merkingen kan være mangelfull eller feil - og det er ikke alle som har emballasjen i nærheten når det skjer, sier Tosterud til Dinside.

Kan komme i salg i løpet av året

- Prosessen med å innlemme tobakksdirektivet i EØS-avtalen er pågående. Det oppsto i fjor forsinkelser på EU-siden, men vi ble før jul forsikret om at saken nå er prioritert hos dem. Det er imidlertid en del interne prosesser på EU-siden som vi ikke har påvirkning på. Når EØS-komiteen har vedtatt innlemmelsen, må saken godkjennes av Stortinget. Vi forventer at det vil skje i løpet av 2019, uttaler statssekretær Anne Bramo i Helse- og omsorgsdepartementet til Dinside.

- Hva tenker dere om denne bekymringen fra Sverige, med forgiftningsfare, når det nå tillates med nikotinholdige e-sigarettvæsker også i Norge?

- Dette var et av momentene vi så på da det ble vurdert om det skulle tillates å selge e-sigaretter med nikotin i Norge, og hvordan slikt salg burde reguleres. Derfor er det blant annet et krav om at alle e-sigaretter som skal selges i Norge må ha barnesikring, sier hun.

Hun hevder videre at e-sigaretter er langt mindre helseskadelig enn vanlige sigaretter og at de kan spille en skadereduserende rolle for enkelte røykere.

- Derfor ønsker vi å gjøre e-sigaretter mer tilgjengelig. I dag er det mange som bestiller e-sigaretter på nettet uten at det er noen krav til sikkerhet og kvalitet. Når vi åpner for salg i Norge får myndighetene bedre kontroll med produktene. Så er det selvsagt viktig at foreldre eller andre omsorgspersoner passer på at barn ikke får tilgang til e-sigaretter, på lik linje med andre produkter som kan være skadelig for barn, understreker hun.

Bramo sier videre at E-sigaretter vil bli underlagt regulering som skal bidra til å forhindre forgiftningsfare og at E-sigaretter må registreres hos Legemiddelverket før de kan plasseres på det norske markedet. Det må også framlegges dokumentasjon på kvalitet og sikkerhet.

- Det er også et krav at bransjen skal ha et system for oversikt over alle uønskede bivirkninger. Statens legemiddelverk vil føre tilsyn med at produktkravene følges, mens Helsedirektoratet blir ansvarlig for markedsovervåking, salg og bruk, sier Bramo til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer