Advarer mot vitaminer

Store mengder vitamin A kan være giftig og øker risikoen for benskjørhet.

Publisert
Sist oppdatert

Tar du vitaminene dine? Engelske eksperter oppfordrer nå til måtehold med både kosttilskudd og matvarer som inneholder mye vitamin A.

En gruppe forskere har de siste årene undersøkt sammenhengen mellom vitamin A og høyere risiko for benbrudd.

Den endelige rapporten skal presenteres til sommeren, men forskerene har allerede nå en midlertidlig konklusjon: Vær forsiktig med å spise for store mengder av vitamin A

Piller og leverVitamin A finnes naturlig i animalske matvarer hvor det er løst opp i fett. Lever og fet fisk er eksempler på matvarer som inneholder mye naturlig vitamin A.

- Bevisene er ennå ikke så sikre at vi kan anbefale en omlegging av kostholdet til alle forbrukere. Men vår foreløpige konklusjon er at vi anbefaler en reduksjon av inntaket for noen deler av befolkningen, sier forskningsleder Peter Aggett til BBC News.

Den foreløpige rapporten anbefaler at vi bare spiser lever maksimalt en gang i uken og at gravide kvinner bør unngå kosttilskudd med vitaminet.

Giftige vitaminer- Det finnes noen beviser for at høye inntak av vitamin A henger sammen med økt risiko for benbrudd. Vi forventer at de offentlige retningslinjene for vitamin-inntak revideres som en følge av dette, sier talskvinne Claire Williamson i British Nutrition Foundation i en kommentar til BBC News.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer