Smartklokke for barn:

Advarer om alvorlige sikkerhetsbrister i smartklokker for barn

Forbrukerrådet har avdekket alvorlige sikkerhetshull, upålitelige trygghetsfunksjoner og manglende forbrukervern.

ADVARER: Forbrukerrådet har funnet store sikkerhetshull i smartklokker for barn. Foto: Forbrukerrådet
ADVARER: Forbrukerrådet har funnet store sikkerhetshull i smartklokker for barn. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er svært alvorlig at produkter som skal gjøre barn tryggere, i praksis kan sette dem i mer fare. Importører og butikker skal vite hva de tar inn og tilbyr. Disse klokkene hører ikke hjemme i butikkhyllene, og enda mindre på en barnearm, sier forbrukerdirektør Randi Flesland i en pressemelding.

Nå klager Forbrukerrådet inn selskapene til Datatilsynet og Forbrukerombudet for brudd på personopplysningsloven og markedsføringsloven.

Her svikter klokkene

I samarbeid med sikkerhetsselskapet Mnemonic, har Forbrukerrådet har avdekket blant annet at fremmede med enkle grep kan ta kontroll over klokkene for å spore, avlytte og kommunisere med barnet.

Det er også mulig for uvedkommende å spore hvor barnet beveger seg eller gi inntrykk av at barnet er et annet sted. Data sendes og oppbevares også ukryptert.

Når det gjelder enkelte av appene som er knyttet til klokkene mangler disse brukervilkår. Det er heller ikke mulig å slette egne data eller brukerkonto. Dette er ifølge Forbrukerrådet opplagte brudd på både markedsførings- og personopplysningsloven.

Hevder at flere av sikkerhetsproblemene er utbedret

Forbrukerrådet skriver videre at de varslet Datatilsynet om sikkerhetsbristene tidlig i september, som igjen kontaktet importører og produsenter. Produsentene av klokkene skal hevde at flere av sikkerhetsbristene er utbedret.

Ifølge Forbrukerrådet vil forbrukerorganisasjoner i Europa og USA også følge opp funnene ovenfor sine myndigheter, både nasjonalt og på EU-nivå.

- Klokkene er trygge

Thomas Mathiesen som uttaler seg på vegne av smartklokkene fra Viksfjord, som er blant de Forbrukerrådet har rettet kritikk mot, sier til Dinside at et hackerangrep kunne ha gitt uvedkommende tilgang til barns lokasjon, noe de ser på som alvorlig.

Han sier videre at de tok tak i saken samme dag som de ble informert om dette, nærmere bestemt om to sårbarheter av Datatilsynet den 13. september.

- Alle klokker som ble solgt etter 14. september er helt trygge, hevder Mathiesen.

Han sier videre at den ene sårbarheten ble løst på alle solgte klokker i uke 39, uten at kundene skal ha merket noe til oppdateringen, og at alle kunder har fått en e-post om en andre sårbarhet i uke 41, som kan rettes med en enkel oppdatering.

- De aller fleste av kundene våre har tatt kontakt, slik at det er få klokker som fremdeles er sårbare, sier Mathiesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer