Advarer om spor av alt fra skalldyr til egg

- Latskap! mener allergikerne, som ber bransjen skjerpe seg.

«KAN INNEHOLDE SPOR AV»: Mange produkter har spormerking, og mange spormerkinger innholder en hel rekke ulike allergener. Uheldig, synes allergikerne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
«KAN INNEHOLDE SPOR AV»: Mange produkter har spormerking, og mange spormerkinger innholder en hel rekke ulike allergener. Uheldig, synes allergikerne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Kan inneholde spor av gluten, skalldyr, egg, fisk, soya, selleri og erter» står det på Folkets kjøttkaker i brun saus.

«Kan inneholde spor av soya, selleri, sennep, egg, fisk og sesamfrø» står det på Findus Chicken Tex Mex-Wrap.

Men hverken egg eller skalldyr er del av oppskriftene. Så hva gjør stoffene der, da?

LES OGSÅ: Ny thai-ferdigmat gikk rett til topps i Dinsides ferske test!

FARLIG: Nøtter, selv bare spor av nøtter, kan  være livsfarlig for de med sterk nok allergi.  Foto: ALL OVER PRESS
FARLIG: Nøtter, selv bare spor av nøtter, kan være livsfarlig for de med sterk nok allergi. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Spor, ikke innhold

At matvaren «kan inneholde spor av» et stoff, betyr at stoffet ikke inngår i oppskriften og ingredienslisten, men likevel kan være der.

For eksempel når en nøttefri sjokolade lages på samme produksjonslinje som en nøttesjokolade. Selv om utstyret renses mellom hver produksjon, kan det da fortsatt være spor av nøtter der, som lurer seg inn i den nøttefrie sjokoladen. Derfor spormerkes maten av hensyn til allergikere.

- Men det er ingen krav i regelverket som regulerer denne type merking, forteller seniorrådgiver og klinisk ernæringsfysiolog Anne K. Bueso i Mattilsynet til Dinside.

Den ferske matinformasjonsforskriften sidestiller dette med annen frivillig informasjon, som hvorvidt matvaren er egnet for vegetarianere.

LES OGSÅ: Slik leser du matvarene nå som de nye reglene har kommet

KRITISK: Kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Astma- og allergiforbundet synes matbransjen skulle unngått hele sporproblematikken. Foto: NAAF
KRITISK: Kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Astma- og allergiforbundet synes matbransjen skulle unngått hele sporproblematikken. Foto: NAAF Vis mer


«Burde ikke eksistert!»

For de aller fleste allergikere vil ikke spor av et stoff være problematisk.

- Men for folk med sterk matallergi, kan spor få mer alvorlige konsekvenser. Så for dem er det viktig å vite om maten for eksempel inneholder spor av nøtter, som noen faktisk kan dø av, sier kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Astma- og Allergiforbundet til Dinside.

For hvert allergen en matvare oppgir å kunne inneholde spor av, er det derfor grupper som ikke kan, eller tør, å spise maten. Og når en matvare oppgir så mange som syv allergener, har man et potensielt problem.

- Dessverre har spormerking blitt en hvilepute. Vi synes dette med «spor av» ikke burde eksistere. Enten må stoffet deklareres, eller ikke være tilstede, sier Gleditsch.

SMØRBRØDLISTE: Dette skal være en relativt enkel wrap med kylling. Men Findus sin ferdigrett kan inneholde spor av alt fra egg til fisk og sesam. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SMØRBRØDLISTE: Dette skal være en relativt enkel wrap med kylling. Men Findus sin ferdigrett kan inneholde spor av alt fra egg til fisk og sesam. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


LES OGSÅ: «Allergener må nå utheves hver gang de inngår i ingredienslista. Det er bare pjatt, men slik er det»

Skaper frykt

Matprodusenter kjøper ofte inn aromaer og krydder fra underleverandører. Gleditsch mistenker at i stedet for å sjekke nøyaktig hva disse blandingene faktisk inneholder, helgarderer produsenten seg ved å skrive at produktet kan inneholde nærmest bokstavelig talt både hummer og kanari.

Dessuten mener han produsentene burde gjøre de tiltak som er nødvendig på fabrikkene for at ikke annet enn det som faktisk skal være i maten, er i maten. Gleditsch mistenker at bransjen synes det er lettere å spormerke produktene sine for sikkerhets skyld, enn å være sikre på at alle spor faktisk blir fjernet før produksjon.

- Spormerking har blitt en latskapsløsning, sier Gleditsch i Astma- og Allergiforbundet, som mener merkingen skaper unødvendig mye frykt.

- At produktet «kan inneholde spor av ditt og datt», betyr jo ikke at varen faktisk inneholder det. Mange nøtteallergikere kunne fint spist sjokolade med «spor av nøtter». Men de tar selvfølgelig ikke sjansen.

Hvordan håndterer du spormerking? (Avsluttet)
Ikke allergisk, spiller liten rolle for meg(53%) 707
Allergisk, men ikke nok til at spor påvirker meg(25%) 338
Allergisk, kjøper ikke mat med enkelte spor(22%) 297
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


LES OGSÅ: Sliter du også med å lese datostemplingen?

Tar selvkritikk

Av årets nye ferdigretter er Findus en av «verstingene»: Deres Chicken Tex Mex-wrap kan inneholde hele seks ulike stoffer. Markedssjef Pernille Bruun-Lie i Findus er enig i at denne lista er for lang, og sier de har mål om å unngå eller minimere listene.

- Vi deler altså Norges Astma- og Allergiforbunds syn på saken. Derfor har vi også tidligere utfordret wrap-leverandøren vår på nettopp dette, sier Bruun-Lie til Dinside.

Men de produserer ikke matretten selv og har ikke lykkes, grunnet «produksjonsmessige forhold», ifølge markedssjefen. Hun har ikke noe mer konkret svar på grunnene til den lange sporlista.

- Men dette gjelder ikke for våre øvrige ferdigrettprodukter, hvor vi har langt mindre bruk av «spor av», understreker Bruun-Lie.

LES OGSÅ: Her er den hemmelige ingrediensen norsk matbransje ikke vil avsløre

SPORLØST: Her er en av rettene fra Fjordland helt uten noen spormerking. Allergenene inngår i ingredienslista, med uthevet skrift i tråd med reglene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SPORLØST: Her er en av rettene fra Fjordland helt uten noen spormerking. Allergenene inngår i ingredienslista, med uthevet skrift i tråd med reglene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Unngår merkingen

Av årets matnyheter har de fleste ingen «spor av»-merking. Slik Gleditsch ser det, kan det ha både negative og positive årsaker: Enten fordi produsenten ikke er flink nok til å merke spor, eller tvert i mot fordi de er flinke til å unngå spor.

Fjordland er én av dem som ikke har spormerking. Kommunikasjonssjef Anne Marit Rødland mener grunnen er enkel:

- Vi har stort fokus på håndtering av ingredienser med allergener, og gode rutiner for rengjøring i produksjon, sier hun til Dinside.

Også Orkla Foods, som produserer blant annet Toros mikroretter som er uten spormerking, er trygg på at deres «svært strenge kontrollrutiner» gjør at de ikke trenger slik merking på alle produkter.

- For oss er håndtering av allergener svært viktig. Av den grunn ønsker vi ikke å forvirre forbrukerne, og bruker derfor ikke «spor av»-merking på våre Toro kjølte ferdigretter, sier komunikasjonssjef Bjørn Brennskag til Dinside.

LES OGSÅ: «Bestrålt krydder» høres skummelt ut, men er det det?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer