Advarer: Skadelige stoffer i samtlige produkter

Alle produktene til salgs i norske butikkhyller får strykkarakter i Forbrukerrådets test.

KOSMETIKK: Forbrukerrådet anbefaler ikke å kjøpe sminkeprodukter til barn. Foto: Forbrukerrådet
KOSMETIKK: Forbrukerrådet anbefaler ikke å kjøpe sminkeprodukter til barn. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Resultatet er dystert etter en større undersøkelse av barnekosmetikk som selges i butikker i Norge, Sverige og Danmark.

De tre forbrukerrådene i Skandinavia – Tænk i Danmark, Sveriges konsumenter og Forbrukerrådet i Norge – har undersøkt over 100 barneprodukter for innhold av parfyme og andre problematiske stoffer. Av disse var det kun ett som fikk godkjent og karakteren A.

Alle får stryk

Blant de drøyt 100 produktene selges 30 av dem i Norge, opplyser Forbrukerrådet i en pressemelding. Blant dem er det 20 leppepomader og 10 sminkesett.

Ingen av produktene til salgs i Norge får godkjentkarakter, og Forbrukerrådet skriver at de fleste produktene inneholdt flere problematiske stoffer. Ett av dem inneholdt hele 12 forskjellige, problematiske stoffer, viser undersøkelsen.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) omtaler resultatene som bekymringsfulle.

– Det er en bekymringsverdig utvikling at flere forbrukerprodukter rettet mot barn nå inneholder parfymestoffer. Det fører til at flere barn framover vil bli eksponert for unødvendige stoffer tidligere i livet. Dette øker sjansene for at flere vil utvikle kontaktallergier når de er yngre, sier Kent Hart, fagsjef for biologi- og kjemi i NAAF, i pressemeldingen.

Hart sier i pressemeldingen at 1–3 prosent av voksne mennesker rammes av hudreaksjoner som kontaktallergi.

– For de som er uheldige og utvikler kontaktallergi, medfører dette utfordringer som vil følge dem hele livet. Det å unngå kontakt med stoffene man er allergiske overfor er eneste reelle løsning for å unngå plager, sier han.

Viktig fokus

Ett av produktene Forbrukerrådet fant i norske butikkhyller, er en type leppepomade for barn fra Vidi som selges hos Vitus Apotek. Produktet fikk karakteren C med bakgrunn i at det inneholder parfymestoffer.

Overfor DinSide forteller Hege Willoch, Fag- og kvalitetsdirektør i Norsk Medisinaldepot (NMD), at de synes det er bra at Forbrukerrådet setter fokus på barneprodukter gjennom tester.

– Dette skaper fokus hos forbrukere og foresatte. Generelt, har Vitusapotek en streng kvalitetskontroll av produkter vi tar inn i vårt sortiment. Vi har ulike produktserier som retter seg mot barn, noen er med parfyme andre er ikke det, skriver hun i en e-post og legger til at de har en retningslinje på at hudpleieprodukter markedsført mot barn og barn kan inneholde duft, men de skal ikke inneholde noen av de 26 kjente allergene parfymestoffene.

I produktbeskrivelsen til produktet sto det at produktet inneholdt «allergivennlige ingredienser», men i Forbrukerrådets test konkluderes det med at produktet inneholder parfymestoffer. På spørsmål om dette, skriver Willoch at leppepomaden ikke inneholder kjente allergener og at produktet er dermatologisk testet.

– For akkurat dette produktet, ser vi at bruken av begrepet «allergivennlig» er benyttet uheldig og oppdaterer produktbeskrivelsen, avslutter hun.

Produktbeskrivelsen er nå endret til å inneholde «inneholder ingen kjente allergener» og «mild parfymert (aroma)».

Etterlyser ryddesjau

Etter undersøkelsene etterlyser Forbrukerrådet en ryddesjau i butikkhyllene fra forhandlere i Norge når det kommer til barnekosmetikk.

– Leketøysbutikker, klesbutikker, dagligvarebutikker og andre forhandlere av barnekosmetikk må ta en skikkelig gjennomgang av produktutvalget sitt, sier Gunstein Instefjord leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

Instefjord anbefaler ikke å kjøpe sminkeprodukter til barn, men at dersom man gjør det bør man se etter svanemerkede produkter eller produkter anbefalt av NAAF.

Skadelige stoffer

Forbrukerrådet opplyser om at det er snakk om en deklarasjonstest som vil si at de har sett på innholdsfortegnelsen til produktene, og har ikke tatt høyde for konsentrasjonen av kjemikaliene.

De skadelige stoffene som ble funnet er i kategoriene:

  • Parfyme, parfymestoffer, planteekstrakter
  • mineralsk olje
  • mistenkt hormonforstyrrende
  • miljøbelastende stoffer

Testen avdekket også det omstridte tilsetningsstoffet titandioksid, kanskje mer kjent som tilsetningsstoffet E171, som brukes i en rekke matvarer og kosmetikk. I Forbrukerrådets test ble den funnet i leppeprodukter.

Forbrukerrådet har publisert testen på sine nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer