Advarer: - Styr unna

Venter du ett år med å bruke dette gavekortet, bør du også forvente at beløpet er lavere enn du kanskje trodde.

PASS PÅ: Pleier du å lese gavekortenes vilkår? Foto: Anastasia Møyland
PASS PÅ: Pleier du å lese gavekortenes vilkår? Foto: Anastasia Møyland Vis mer
Publisert

Tidligere i vinter gikk Forbrukerrådet ut med en klar anbefaling:

- Ikke kjøp gavekort til jul!

Likevel er vi nok flere som en eller annen gang har fått akkurat den gaven de fraråder - enten om det var til jul eller bursdag.

For det er ikke alltid godt å vite hva man skal kjøpe til noen som enten sier at de ikke ønsker seg noe spesielt, eller til en som har absolutt alt - og kanskje litt til.

Kort fortalt

  • Forbrukerrådet advarer mot gavekort som Paygoo, som har høye gebyrer hvis de ikke brukes raskt.
  • Forbrukerrådet anbefaler folk å unngå disse gavekortene.
  • Stortinget har bedt regjeringen vurdere å styrke forbrukernes rettigheter ved kjøp og bruk av gavekort, inkludert et forbud mot gebyrer etter salg.
  • Paygoo forsvarer gebyrene med at det er dyrt å drive et Mastercard-program.

Men hva slags gavekort skal du kjøpe? For det finnes jo uendelig mange å velge mellom; kino, en bestemt butikk, et bestemt kjøpesenter.

Eller så kan du gå for et universelt gavekort som kan brukes så å si overalt - både på nett, i alle butikker og i utlandet. Paygoo er et eksempel på et slikt gavekort.

«Kan brukes overalt i hele verden. Inklusiv sikker netthandel», heter det på pakningen.

Men, det er imidlertid flere ting du bør være obs på dersom du har dette gavekortet.

Har flere gebyrer

Det er fort gjort å legge gavekortet i en skuff og glemme det litt bort - kanskje fordi du er klar over utløpsdatoen og tenker at du har god tid på å bruke det opp.

Slik bør du imidlertid ikke tenke hvis du har et Paygoo-gavekort.

Flere har nemlig følt seg lurt av akkurat dette gavekortet, da de oppdaget at beløpet ble mindre selv om de ikke hadde brukt det.

- Dessverre lov

Du kan med andre ord få deg en stor overraskelse hvis du tar gavekortet i bruk ett år etter at du har mottatt det. For da må du altså regne med at det ikke er like mye penger på kortet som du kanskje trodde.

- Med slike skyhøye gebyrer dersom du ikke benytter deg av kortet raskt kan vi fint si at vi anbefaler folk å styre unna disse gavekortene, advarer juridisk seniorrådgiver og forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.

ADVARER: - Vi vet at mange taper penger på gavekort, forteller Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet
ADVARER: - Vi vet at mange taper penger på gavekort, forteller Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Han er kjent med praksisen til Paygoo.

- Vi er også kjent med andre gavekortutstedere som tar gebyrer for bruk, eller manglende bruk, av gavekort, forteller Iversen til DinSide.

På spørsmål om dette er lov, svarer han:

- Ja, slike vilkår er dessverre lov.

Les svaret til Paygoo lenger ned i saken.

SPAR PENGER: Mange apper selges nå i form av abonnementer, men om du ikke bruker dem mer, må du huske å si opp. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Vil styrke rettighetene

Forbrukerjuristen opplyser at Stortinget ba regjeringen vurdere en styrking av forbrukernes rettigheter ved kjøp og bruk av gavekort i april i fjor.

Regjeringen ble også bedt om å vurdere innføring av forbud mot at gavekortutsteder kan trekke gebyr fra kortet etter at det er solgt.

- Så her er det prosesser på gang, men enn så lenge kan altså en del gavekort fort bli ganske verdiløst for forbruker, sier Iversen.

- Står på baksiden

Det er veldig mange som tilbyr gavekort, og flere av dem har ulike vilkår.

- Vi vet at det å sette seg inn i et hav av ulike vilkår i liten skrift er noe som er utfordrende for folk flest, og at mange her taper penger, sier forbrukerjuristen.

OBS: Informasjonen om gebyrer er opplyst med liten tekst på baksiden. Foto: Anastasia Møyland
OBS: Informasjonen om gebyrer er opplyst med liten tekst på baksiden. Foto: Anastasia Møyland Vis mer

- Et regelverk som setter rammer for dette ville ha løst mange floker for forbrukerne, og gjort kjøp av gavekort lang tryggere, mener han.

Administrerende direktør i Paygoo, Christina Meng, sier at Paygoo tar kundene sine veldig seriøst, og har gjennom flere år forsøkt å sikre så god kommunikasjon rundt gebyrer som mulig.

- Gebyrene står på baksiden av kortet, og enda viktigere så har vi limt fast brukerveiledning og gebyroversikt på selve kortet for å gjøre oppmerksom på det, skriver Meng i en e-post til DinSide.

TAR KUNDENE SERIØST: - Paygoo har mange bruksområder, alt fra at man gir det som en gave til at man selv velger å bruke det på nett for å unngå å legge igjen sine egne kredittkortopplysninger ved kjøp, sier Christina Meng. Foto: Privat
TAR KUNDENE SERIØST: - Paygoo har mange bruksområder, alt fra at man gir det som en gave til at man selv velger å bruke det på nett for å unngå å legge igjen sine egne kredittkortopplysninger ved kjøp, sier Christina Meng. Foto: Privat Vis mer

- Er ikke rabatt på penger

Om gebyrene er for høye blir en personlig preferanse i forhold til det behovet man ønsker å dekke, mener Meng.

- Gebyrene er fra vår side satt ut ifra at det koster store summer å drifte et Mastercard-program som dette, sier hun og forklarer:

- Eksempler på kostnader er generell drift av firmaet, produksjon av kort, avgifter til Mastercard for å opprette konto til hvert enkelt kort, avgifter for å lade kortene, avgifter når kortene blir brukt og kostnad til butikk for å selge kortene. Det finnes ikke rabatt på penger, så alle kostnader må dekkes av forbrukeren for at produktet skal finnes.

Fraråder kjøp

Paygoo har ifølge deres administrerende direktør veldig mange fornøyde kunder.

- Langt de fleste kunder bruker sitt Paygoo-kort i løpet av de første måneder, og med svært få transaksjoner som gir ingen eller få gebyrer, sier Meng.

Forbrukerrådet fraråder likevel kjøp av gavekort inntil et regelverk som trygger markedet er på plass.

- Ett håndskrevet kort med sedler eller Vipps-overføring er likeså bra, og mottaker kan bruke gaven der de selv ønsker, sier Iversen og opplyser:

- Vi vil likevel påpeke at mange små, lokale butikker som tilbyr gavekort ikke pålegger verken bruks- eller transaksjonsgebyrer, og som sådan ofte er bedre enn en del av gavekortene fra større gavekortaktører.